Щоб пояснити, чим обернеться для Кучми ЄЕП, Ферхойген полетить в Крим

Середа, 10 вересня 2003, 11:34
Єврокомісія сподівається, що створення єдиного економічного простору між Україною, Росією, Білоруссю та Казахстаном не позначиться на відносинах Києва з Євросоюзом.

Про це повідомив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" речник комісара ЄС з питань розширення Ґунтера Ферхойгена Жан-Крістоф Філорі.

Філорі не бачить протиріч у входженні України до Єдиного економічного простору та інтеграції в Євросоюз: "Якщо Україна розвиває тісні відносини з Росією, ми тільки сподіваємось, що це не змінить близькі відносини між Україною та ЄС. Інша річ – входження Києва до Світової організації торгівлі, яка має суворі стандарти щодо митних союзів".

На запитання, чи підтримує Комісар ЄС з питань розширення прагнення України підписати з Євросоюзом Угоду про асоціацію, Жан-Крістоф Філорі відповів, що зараз Київ і Брюссель мають крок за кроком вичерпати всі можливості, які вже закладено в існуючій угоді про співпрацю і в плані дій.

На його думку, Україна має хороші шанси наблизитися до ЄС і при нинішній правовій базі.

Представник Єврокомісії з питань розширення Гюнтер Ферхойген у четвер, 11 вересня, прибуде в Крим, де проведе зустріч із президентом України Леонідом Кучмою.

Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" у середу прес-служба МЗС України, у четвер Ферхойген вилетить із Криму до Києва, де в цей день у нього запланована зустріч із прем'єр-міністром України Віктором Януковичем.

У п'ятницю, 12 вересня, заплановані зустрічі представника Єврокомісії з міністром економіки і з питань європейської інтеграції України Валерієм Хорошковським і головою парламентського комітету з питань євроінтеграції Борисом Тарасюком, а також виступ перед викладачами і студентами Інституту міжнародних відносин Київського національного інституту ім. Тараса Шевченка.

У цей же день Ферхойген, як очікується, зустрінеться з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

Після зустрічі представника Єврокомісії з главою українського МЗС Костянтином Грищенком запланований їхній спільний вихід до преси.
У п'ятницю Ферхойген залишить Україну.

Як повідомляють у представництві, Ферхойген повинен направляти роботу спеціально створеної робочої групи (Wider Europe Task Force), яка буде безпосередньо займатися розробкою планів дій із країнами і регіонами, яких охоплює концепція нового сусідства ЄС (країни Східної Європи і південного Середземномор'я).

Україна стане першою країною, яку представник Єврокомісії відвідає з початку виконання своїх нових функцій по подальшій імплементації концепції нового сусідства ЄС.

Під час візиту Ферхойген збирається роз'яснити українській стороні, що означає нова стратегія відносин Євросоюзу з майбутніми сусідами, яка передбачає наближення їх до політики ЄС та інтеграцію до європейського ринку.

Мова йтиме і про входження України до єдиного економічного простору та інтеграцію в Євросоюз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування