Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Криниця-2003: Європа обійдеться без України

Середа, 10 вересня 2003, 18:15
Економічний Форум у польській Криниці дав, здається, остаточну відповідь на питання: буде Україна Європою чи ні? І відповіла на нього сама Україна – ми до цього не готові.

Президент Кучма не приїхав у Криницю, і це дало привід думати, що йому там просто немає що сказати – вибір України на сході. За задумом польських організаторів, відкривати зібрання повинен був Кучма поруч із президентами Румунії, Македонії, Хорватії та Польщі, а закривати Ющенко у компанії прем'єр-міністрів Польщі та Словаччини.

Причини, через які Кучма не приїхав, у кулуарах звучали різні, але головна, звичайно, Москва. Була навіть думка, що Кучма просто не може брехати без передиху, принаймні день "на підготовку виступів" у Москві та Польщі у нього мусив би бути.

Відмова Кучми потягла за собою неприїзд таких опозиціонерів, як Юлія Тимошенко та Петро Симоненко, які навряд чи б проґавили нагоду зіграти на протистоянні влади й опозиції, знаючи, що останню у Криниці шанують більше.

Загалом "офіційна" Україна була представлена у Криниці міністрами Єрміловим та Хорошковським і заступником голови МЗС Чалим.

Польська ж преса по-різному оцінила неприїзд Кучми. Краківський "Дзеннік польський" писав, що "поява Кучма завжди викликала заворушення у Криниці. Цього року обійшлося без них". І додає, що для оголошення "гривні, як валюти року, не обов'язково проводити 3-денний фестиваль" – так іронічно поляки натякають на те, що нагорода найкращої фінансової установи 2002 року у Середньосхідній Європі, що дісталася НБУ, є дещо несправедливою.

Розчаровані "фінтами" українських політиків організатори переключили всю увагу та відповідальність за Україну на Ющенка, який приїхав із командою депутатів. Лідер "Нашої України" "відтарабанив" на Форумі два дні – ланчі, панелі, прес-конференції, лемківські церкви з пасіками і т.д. Проте ввечері другого дня перебування у гірській Криниці лідер "Нашої України" вилетів до України, де в автоаварію потрапив його син. Це поламало організаторам останні плани.

Протягом двох днів Форуму Україна була присутня всюди – відбувалися численні панелі. Наприклад, про політичну ситуацію перед президентськими виборами, на якій, у цьому зійшлися всі присутні, найяскравіше виступила Юлія Мостова, а не Матвієнко чи Ющенко. Була панель про стосунки України та ЄС – "реалії та перспективи", за участю Джеймса Шерра, Бориса Тарасюка та Олександра Чалого.

В економічному житті Форуму українці так само були суперактивними. Наприклад, відбулося підписання угоди про прокачку технологічної нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" та заручення підтримкою у цьому проекті Євросоюзу. Проект купівлі польського металургійного заводу Huty Stali Częstochowa Індустріальним союзом Донбасу та приїзд Сергія Тарути, якого польський Wprost записав в олігархи, так само наробили чимало шороху серед учасників Форуму.

Величезний стенд "Укртранснафти", який з великими труднощами подолав митний контроль на кордоні, красиво височів у банкетному залі. На фоні трубопроводів та нафтових родовищ фотографувалися симпатичні дівчата, але всю картину псували поважні дядьки, які пили під стендом горілку.

Серед відпочиваючих у Криниці біленьких та маленьких літніх поляків, таких собі "божих одуванчиків", були помічені й наші. Переодягнувшись для відпочинку після напруженого дня, у спортивному костюмі містом неквапно гуляв заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

Але повернімося до суворої польської реальності. На закритті виступали прем'єри новоєвропейських країн Польщі та Словаччини Лешек Міллер та Мікулаш Дзуринда, які у своїх промовах обіцяли гідно нести прапор ЄС. Ющенкові, до речі, була відведена почесна роль "вручальника" нагороди прем'єру Дзуринді "Політик року-2002".

Говорячи про майбутніх членів Євросоюзу, Лешек Міллер застеріг, що "слід бути обережними, щоб не склалося враження, мовляв Польща проти подальшої інтеграції Європи". "Ми повинні заохочувати нові країни, а не відмовляти", - сказав Міллер. Проте мова йшла не про Україну, а про Болгарію та Румунію.

Виступ Міллера відзначився твердою впевненістю країни-лідера. Очевидно, що Польща бачить себе у новій хвилі розширення ЄС першою серед рівних. Якщо з таким формулюванням погодяться інші країни, приєднані у 2003 році, тоді великою мірою від Польщі залежатиме позиція всього Євросоюзу щодо України.

До речі, у виступі Міллера слово "Україна" прозвучало всього два рази. У контексті того, що Польща "все далі переконується" у наших "проєвропейських намірах". І рівно нуль разів бодай натяків на майбутнє членство.

Проте у розмові з журналістами Міллер зазначив, що Польща готова й надалі бути "адвокатом" України в Європі. Шо ж до підписання угоди про Єдиний економічний простір, то прем'єр Польщі вважає, що вона "не обов'язково" зашкодить країні Кучми вступити до ЄС.

Цікаво, що за два дні до цих слів президент Кваснєвський на панелі про майбутнє стосунків та політики ЄС щодо країн-сусідів сказав, що "якби не був таким витривалим, то вже давно отримав би декілька інфарктів" через українських сусідів. І тут же нагадав, що головне для України "ухвалити стратегічне рішення", адже "завдяки Україні Європа буде кращою, заможнішою і сильнішою", підкреслив Кваснєвський.

Колишній прем'єр-міністр Польщі Єжи Бузек, який перебував на посаді під час прем'єрства Ющенка, взагалі "не в тємі" щодо України, а тим паче ЄЕП. У розмові з журналістами він сказав, що "жодна інтеграція, яка спирається на чисті принципи, не зашкодить європейській інтеграції".

Бузек також не бачить, що Україна за два роки відійшла від Європи. Навпаки, "справи йдуть уперед і люди в Україні мають найбільший вплив на те, що відбувається у країні".

Без жодних ілюзій віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку Анне Гронкевич-Вальц зазначила журналістам, якщо Єдиний економічний простір буде базуватися на економічних засадах, то нічого поганого у цьому немає. Проте, якщо там підмішана політика, то це несприятливо відіб'ється на інтеграції України.

Іншої думки експерт Наукового центру досліджень конфліктів при Військовій академії Великобританії Джеймс Шерр. Він заявив про те, що ЄЕП "може продовжити процес стагнації". Україні буде набагато складніше стати членом Європейського Союзу після приєднання до ЄЕП, сказав він в інтерв'ю журналістам.

Довести, що в Україні є люди, які за словами Джеймса Шерра, усвідомлюють важливість західного вектору, був шанс в Ющенка. Навіть сама його присутність поруч із Міллером та Дзуриндою залишила б відкритим питання – розширення ЄС - початок чи кінець?

Втім, поведінку Віктора Андрійовича у Криниці можна назвати "розчаруванням року". Щоб послухати Ющенка, бажаючі забивали місця зранку, але і залишали їх задовго до кінця зустрічі, не почувши нічого нового. Жодної свіжої думки не було висловлено. Але слід враховувати, що Ющенко був дуже пригнічений через аварію сина.

Незважаючи на таку підвищену увагу до України та намагання організаторів спровокувати в інших учасників бажання ставити питання та шукати на них відповіді, на презентацію України у кращих зразках "совдепії" прийшли самі українці. У залі на декілька сотень місць було близько вісімдесяти осіб, які слухали виступи без навушників.

Після презентації на згадку про євроінтеграцію від України лишився стенд: "Бердянськ – відкрите місто"...

Поїздка журналістів на економічний форум до польської Криниці відбулася завдяки фонду "Відродження"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування