Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні журналістам краще, ніж в Росії, але гірше, ніж у Киргизії

Середа, 10 вересня 2003, 19:02
Україна посіла 112 місце з 139-ти в першому рейтингу "Індекс свободи преси", складеному міжнародною правозахисною організацією "Репортери без кордонів".

Росія й Білорусія виявилися в цьому рейтингу відповідно на 121-му і 124-му місці. Найбільш високий показник із країн колишнього СРСР у Таджикистану - 86 місце. За ним стоять Киргизія (98 місце), Азербайджан (101), Казахстан (116), Узбекистан (120) та Туркменістан (136).

Як повідомляється на офіційному сайті "Репортерів без кордонів", в першу п'ятірку країн із найбільшим ступенем свободи для роботи журналістів увійшли Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Нідерланди, Канада. Далі йдуть Ірландія, Німеччина, Португалія, Швеція й Данія. Крім того, 11 місце в рейтингу посіла Франція, 16 - Швейцарія, 17 - США, 22 - Великобританія.

Зі східноєвропейських країн найбільш високий індекс свободи преси в Словенії (14 місце), далі йдуть Угорщина (25), Польща (28), Хорватія (33), Болгарія (38), Чехія (41), Боснія й Герцеговина (43), Румунія (45), Югославія (60). Крім того, Палестинська національна автономія на 10 пунктів випередила Ізраїль (82 проти 92 місця).

Остання п'ятірка - Бутан, Туркменістан, Бірма, Китай і Північна Корея.
Як відзначається в коментарях до рейтингу, більш низький рейтинг США у порівнянні з Коста-Рика та Італії (40 місце) у порівнянні з Беніном були для дослідників сюрпризом.

При цьому "Репортери без кордонів" підкреслюють, що згідно з отриманими даними свобода преси під загрозою скрізь - в Азії, Африці, Латинській Америці та Європі - оскільки в останній двадцятці списку присутні країни всіх цих континентів.

Найгірша ситуація зі свободою преси в Азії - остання п'ятірка списку складається цілком з азіатських країн. Як відзначається, в цих країнах не існує поняття "свободи преси" і немає незалежних видань, а уряд контролює або проводить моніторинг нечисленних джерел інформації. Небагатьох незалежних журналістів в цих країнах постійно гноблять, закривають у в'язниці або висилають із країни, а зарубіжна преса в цих державах практично повністю заборонена.

Серед іншого, укладачі рейтингу дійшли висновку, що рівень багатства країн практично не впливає на свободу преси, про що свідчить 15 місце Коста-Рики і 21-е Беніну.

Індекс складений за результатами опитування журналістів, дослідників і експертів з різних країн, які відповідали на 50 запитань щодо різних порушень свободи преси в їхніх країнах. Інші країни не потрапили до списку через відсутність достовірної інформації.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування