Росія розкусила плани України затягти підписання угоди ЄЕП

Четвер, 11 вересня 2003, 10:45
Представник російського уряду вважає "надуманим" привід української сторони відкласти підписання угоди про створення Єдиного економічного простору з Росією, Білорусією й Казахстаном.

"Коли не хочуть інтеграції, посилаються у першу чергу на внутрішнє законодавство", - цитує чиновника апарата Білого дому російське видання "Ведомости".

Проте, за його словами, поїздка Михайла Касьянова до Ялти, де 18 вересня він повинен був підписати концепцію створення ЄЕП, а Володимир Путін - угоду лідерів "четвірки", не скасована.

Чиновник, який брав участь у написанні проектів, вважає, що ратифікація документів у парламентах сама по собі є нормою закону, що відкриває шлях для коригування положень законодавства, які зараз не стикуються.

"Ми спеціально прописали у документах принцип різношвидкісної інтеграції. Будь-яка держава "четвірки" може приєднатися до об'єднання залежно від готовності в царинах митного, тарифного, податкового регулювання, конкурентного права і так далі", - говорить він.

"Керівник департаменту РСПП Олександр Орлов нагадує, що спочатку Україні не подобався наднаціональний митно-тарифний орган, а коли стало зрозуміло, що це питання другого етапу об'єднання [після 2005 р.], Київ змінив претензії", - пишуть "Ведомости".

Також в адміністрації Володимира Путіна говорять, що українські партнери виступають проти того положення, де сторони добровільно беруть на себе зобов'язання допомагати один одному вступати до СОТ і не пред'являти вимог до учасників "четвірки", які ще не вступили.

"А Україна квапиться першою приєднатися до СОТ, щоб виставити нам купу вимог по трубах, ПДВ, сталі", - припускає чиновник Кремля. Інший чиновник, обізнаний у підготовці візиту Володимира Путіна в Ялту, говорить: "Ми ніколи не робили заяв, начебто їдемо з метою неодмінно підписати документи". За його словами, саміт може зіграти позитивну роль у знятті протиріч", - пише російське видання.

Разом з тим газета цитує директора консалтингової компанії FKG "Ukraina" Олега Стрельнікова, який стверджує, що за останні 10 днів на PR-кампанію в українських ЗМІ проти інтеграції з Росією витрачено більше $100 000. ЄЕП у цих публікаціях трактується як перешкода до входження до ЄС.

"Стрельніков пояснює протидію інтеграції тим, що глава уряду Віктор Янукович - виходець з "донецького клану" - не хоче приходу конкурентів в особі російського капіталу. "У випадку більш тісної інтеграції з Росією в сфері економіки російський капітал зможе успішно конкурувати з донецьким за участь у приватизації об'єктів чорної і кольорової металургії. Тому вони [лобісти] і блокують вступ України в ЄЕП і підігрівають Верховну раду", - цитують "Ведомости" експерта.

За словами Павла Овчаренка, директора Українського центру зовнішньоекономічних досліджень, "між лідерами націоналістичних сил і донецьким бізнесом завжди існував певний зв'язок, тому не дивно, що саме націоналістів "донецький клан" використовує для нагнітання обстановки", - наводить слова експерта російське видання.

***

Глава комітету Верховної Ради із закордонних питань Станіслав Сташевський вважає, що з ратифікацією угоди про вступ України в Єдиний економічний простір "будуть проблеми", оскільки цей документ суперечить нормам Конституції.

В інтерв'ю журналістам Сташевський відзначив, що у парламент ще не подані документи, що стосуються договору про вступ України в ЄЕП, однак народним депутатам відомо, що такий проект уже розроблений. Глава комітету повідомив, що особисто він ознайомився з проектом договору, і, на його думку, у цьому документі "є відхилення від Конституції й законів України".

Сташевський нагадав, що відповідно до Конституції, міжнародні договори повинні відповідати Конституції й законам України, а також міжнародним угодам, що були підписані раніше. Відповідно до статті 9 Основного закону, якщо міжнародна угода не відповідає його нормам, то спочатку повинні бути внесені зміни до Конституції, а потім підписується угода, повідомляє Інтерфакс-Україна.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування