Медведчук і Росія взяли Україну під контроль

Четвер, 11 вересня 2003, 12:21
У визначенні зовнішньої політики головну роль відіграє адміністрація президента. Також на зовнішню політику впливають українські фінансово-промислові групи, МЗС і найближче оточення президента – так звана "сім'я".

Такі дані чергового опитування експертів у галузі міжнародного становища, зовнішньої політики та безпеки України, проведеного Центром миру, конверсії та зовнішньої політики України у четвер оприлюднила "Львівська газета".

Згідно з даними, 73,6% опитаних вважають, що адміністрація Кучми найбільше впливає на міжнародну політику. На другому місці фінансово-промислові групи (60,5%), далі МЗС (44,7%), "сім'я" (39,4%), РНБО (23,6%), Верховна Рада (18,4%), керівництво Кабміну (13,1%), регіональні лідери (5,2%) і незалежні політики, експерти та журналісти (2,6%).

Експертам також пропонувалося обрати до трьох варіантів відповіді на запитання "Які зарубіжні партнери України в найбільшій мірі впливають на процес ухвалення рішень в Україні?".

На їх думку, найбільший вплив на нашу державу має Росія (89,4%), США (73,6%), Європейський Союз (36,8%), Міжнародний валютний фонд (31,5%), НАТО (28,9%), транснаціональні корпорації (23,6%), ООН (2,6%), ОБСЄ (2,6%).

Як зазначають автори дослідження Олександр Сушко та Наталія Пархоменко, FATF, яку експерти згадували в березні, під час червневого опитування не вказана в жодній анкеті. Не вважають за поважний чинник впливу на українську владу й Раду Європи (0 згадувань, березень – 6,4%), хоча юристи саме цієї інституції спробували проаналізувати проект української конституційної реформи.

Учасниками експертного опитування виступили працівники органів державної влади, співробітники державних аналітичних структур, військова еліта, експерти неурядових організацій, провідні журналісти-міжнародники, що представляють впливові мас-медіа. На думку авторів дослідження, ці групи осіб причетні до аналізу, планування та експертизи зовнішньої політики та політики безпеки України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування