Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Юлія Тимошенко. Дебют у пакистанській пресі

Четвер, 11 вересня 2003, 18:33
Українська опозиція в особі Юлії Тимошенко екстравагантним чином прорвала інформаційну блокаду. Статтю лідера БЮТ про диктатора Кучму опублікували… у Пакистані.

Це не жарт. У пакистанській газеті Daily Times у номері за 10 вересня на сторінці "Думки/редакційні коментарі" розміщена стаття Юлії Тимошенко "А constitutional coup in Ukraine". Що можна перекласти як "Конституційний переворот в Україні".

Стаття досить велика, 18 абзаців. Або 4 773 знаки без пропусків.

Тимошенко відомою в Україні риторикою пояснює пакистанцям, що Кучма задумав залишитися при владі і після 2004 року. Щоб далекому читачеві було зрозуміло, про що йде мова, Кучма введений у міжнародний контекст.

"Замість того, щоб добровільно зійти зі сцени, як Клінтон або Єльцин, Кучма захотів змінити Конституцію, щоб стати всемогутнім прем'єром, влада якого не була б обмежена у часі".

"Як президент, Кучма до смішного непопулярний. Навіть Слободан Мілошевич користувався більшою підтримкою в Югославії перед своїм падінням, так що Кучмі не слід сподіватися на те, що він, як Єльцин в Росії, зможе підібрати собі наступника".


Тимошенко також зазначає, що "сильний президент не обов'язково поганий для України". "В Україні погана не Конституція, а президент, який заплямував себе обвинуваченнями у корупції й усуненні журналістів, його не поважають інші світові лідери".

На думку Тимошенко, Кучма через політреформу намагається створити з парламенту "мутант", де "за фасадом парламентської процедури продовжиться авторитарна влада злочинних кланів, які контролюються Кучмою".

Тимошенко тут же додає, що "будь-яка спроба продовжити правління Кучми створить такий політичний хаос, що Україна може піти слідом за Білоруссю і Балканами початку 90-х прямо до диктатури й хаосу".

Також Тимошенко знаходить оригінальний хід - Кучма загрожує демократії не тільки у далекій від Пакистану Україні, але й у Росії, яка ближче до середньоазіатської держави:

"Росія навряд чи буде просто так спостерігати за подібним розвитком подій в Україні. Цілком ймовірно, що вона захоче втрутитися. Імперська Росія посміла б знову поглинути Україну, але імперська Росія не може бути Росією демократичною. Тому Кучма ставить під удар свободу і права людини не тільки в Україні, але і, зрештою, загрожує демократії у Росії".

Ближче до кінця матеріалу лідер БЮТ пояснює пакистанським читачам, що Євросоюз може допомогти українцям, якщо дасть їм шанс у майбутньому інтегруватися в Європу. "Гуманний візовий режим і використання регіональних фондів розвитку в Україні є двома можливими стимулами. Але умовою повинно бути те, що Кучма залишить Конституцію країни й демократію у спокої".

"ЄС не повинен боятися, що це здаватиметься втручанням у внутрішні справи України. Зрештою, вони недовго вагалися декілька років тому, щоб запевнити Австрію, що уважно спостерігають за станом демократії у цій країні. Очманілий Кучма значно більше заслуговує на пильну увагу Європи".


Є у Тимошенко й пасаж на адресу Сполучених Штатів: "США також не повинні спокушатися рішенням Кучми послати війська в Ірак. Прихильність Америки до демократії в Україні не може бути куплена так цинічно".

Одним словом, стаття витримана в стилі Тимошенко, але при цьому містить абсолютно доречні і обґрунтовані паралелі з міжнародною ситуацією. Єдине, що викликає усмішку, - це країна публікації статті.

 
 
______________________________________________________
Пакистанська газета "Daily Times" видається англійською мовою. Але навіть не в столиці Ісламабаді, а в місті Лагор. У неї ще є відділення в Карачі та Пешаварі. Девіз газети: "Ваше право - знати. Новий голос для нового Пакистану".

Історію з появою Тимошенко в пакистанській газеті "Українська правда" спробувала з'ясувати безпосередньо в далекому виданні. Виявилося, що зовсім не агітаційна спецоперація опозиції в Пакистані - країні, між іншим, із ядерними ракетами.

Матеріал Тимошенко був опублікований у "Daily Times", оскільки газета є клієнтом своєрідного міжнародного агентства, яке замість новинних повідомлень розповсюджує статті (у світі існують навіть агентства кросвордів і карикатур).

"Стаття Тимошенко - це частина синдикатного сервісу, на який ми підписані. Згідно з нашим договором, ми повинні друкувати статті з різних серій, які вони нам надсилають", - повідомив "УП" Еджах Хайдер, редактор новин "Daily Times".

Ще, судячи з усього, пакистанській газеті було байдуже, яку позицію займає в українській політиці Тимошенко. "Що стосується її ідеології - про це судити українцям", - сказав Еджах Хайдер.

Саму Юлію Тимошенко запитання про статтю в пакистанській газеті помітно збентежило. "Зараз, враховуючи важливість моменту конституційної реформи, ми вирішили розповсюдити мою статтю мережею демократичних видань", - відзначила вона. "Це пішло в 150 друкованих ЗМІ світу. Мою статтю опублікують багато газет. Вони виходитимуть протягом двох тижнів". Де саме вже вийшла її стаття, Тимошенко пообіцяла повідомити додатково.

"У нас є система, як передавати в ЗМІ статті", - пояснила вона. На запитання, що ж це за система, вона сказала: "Це таємниця". І додала, що доступ до світової преси абсолютно безкоштовний.

Особливого секрету з цієї таємної мережі, якою поширюватиметься стаття Тимошенко, робити не варто. Називається вона "Проект "Синдикат". Серед українських газет послугами цього агентства користується "День". Там часто можна побачити статті на міжнародну тематику впливових експертів.

Зараз до мережі "Синдикат" входить 184 газети з 96 країн, і вони передруковують статті авторів на договірних умовах, безкоштовно або оплачуючи тільки переклад.

Судячи з усього, стаття Тимошенко також опинилася в цій мережі, оскільки вона позначена індексом "PS", що, із слів пакистанського журналіста, і вказує на приналежність до "синдикатного сервісу".

Для самої ж Тимошенко це не перша стаття в західній пресі. У мережі "Синдикат" це вже її четвертий матеріал (лідер БЮТ навіть брала участь у конференції "Проекту "Синдикат" минулого року у Відні). Під час арешту в 2001 році її лист, підписаний "В'язень совісті", опублікував Financial Times. Крім того, Тимошенко сказала, що публікувалася в польській та французькій пресі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
22:15
У Чернівцях вперше в Україні поховають 16 військових у братській могилі
Усі новини...