Литвин не хоче реформ Кучми-СДПУ(О)-КПУ

П'ятниця, 12 вересня 2003, 11:39
Володимир Литвин не поставив свій підпис у підтримку законопроекту політреформи, погодженого пропрезидентськими фракціями й КПУ і підтриманого Леонідом Кучмою.

Про це повідомив політкоординатор парламентської більшості Степан Гавриш на прес-конференції в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Гавриш розповів, що вже 292 народних депутата поставили свої підписи під законопроектом, і збір підписів триває. За його словами, не підписалися ще по кілька депутатів з кожної фракції більшості.

Гавриш також повідомив, що представники парламентської більшості мають намір "вести серйозну дискусію" з опозиційними фракціями про підтримку цього законопроекту.

На сьогодні, повідомив координатор, до більшості входить 241 народний депутат.

В інтерв'ю газеті "День", яке вийшло в п'ятницю, Гавриш сказав, що в парламенті є "критичне, але достатнє число", щоб третій законопроект внесення змін до Конституції був прийнятий конституційною більшістю.

"У коаліції парламентської більшості є 241 голос, комуністи, які чітко заявили про підтримку такої архітектури політичної реформи, мають 62 голоси", - сказав Гавриш.

Коментуючи підтримку проекту комуністами, Гавриш нагадав, що "перехід до парламентської форми правління є програмною засадою комуністів", - сказав він і додав, що з "iншого боку, комуністи чудово розуміють, що залишати будь-кому владу з такими надповноваженнями, які є сьогодні в українського президента, небезпечно".

Він також додав, що "є певний час та можливості дискусій із СПУ, БЮТ та "Нашою Україною".

Гавриш також зазначив, що ініціатива створення спільними зусиллями законопроекту з політреформи "була з обох боків. Хоча, без сумніву, активізувала цю ініціативу адміністрація президента".

Він також зауважив, що "соціалісти на рівних брали участь у розробці законопроекту". "І в мене викликало неабияке здивування, що вони його не підтримують на рівні підписання для направлення в Конституційний Суд", - сказав Гавриш.

Коментуючи текст законопроекту, депутат сказав, що наразі "у стані більшості щодо цих питань йде непроста дискусія". "Але водночас ми всі розуміємо, що цей документ є компромісом, який зобов’язує певною мірою поступитися власними амбіціями [...].

Треба зрозуміти, що не дійшовши згоди з комуністами, соціалістами, іншими політичними силами, які наполягають на пропорційній виборчій системі та запровадженні імперативного мандату, ми ризикуємо поховати політичну реформу взагалі", - сказав він.

На думку Гавриша, "модель, яка пропонується в законопроекті, об’єктивно зумовить перехід України в найкоротший термін до політсистеми парламентського типу". Він також зазначив, що "народ не усувається від виборів президента. Кожна партія називатиме свого кандидата на цю посаду. "Голосуючи за той чи інший партійний список, виборці одночасно підтримуватимуть i того чи іншого конкретного кандидата на посаду президента", - сказав координатор більшості.

Гавриш також висловився за те, щоб третій варіант змін до Конституції "був остаточним варіантом". "Бо якщо з’являться ще якісь, реформа буде серйозно деморалізована і в ній дійсно вже всі зневіряться. Відкликати ж цей законопроект непросто, на практиці майже неможливо. Для цього необхідно знову зібрати ту ж кількість підписів", - пояснив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування