Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціалісти згодні підтримати проект Медведчука. За змістом

П'ятниця, 12 вересня 2003, 14:31
Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз "реально" оцінює ситуацію в політикумі, а тому не бачить висунення єдиного кандидата від опозиції на президентських виборах.

"Однак гадаю, що опозиційних кандидатів буде менше ніж чотири", - сказав Мороз в інтерв'ю газеті "Поступ". Відповідаючи на питання, він зазначив, що "поки ніхто не пропонував зняти кандидатуру" на його користь. "Так само і я нікому нічого не пропонував".

На думку Мороза, "опозиційна єдність - питання відносне". "На жаль, ми її не мали жодного разу. Однак суті цього питання це не стосується, бо навпаки - зараз ми співпрацюємо у форматі "четвірки" значно тісніше, ніж раніше", - сказав лідер СПУ і додав, що "у межах опозиції не сваримося".

Він також повідомив, що "днями у форматі "четвірки" була детальна розмова щодо політреформи і перспектив співпраці, щодо конкретних масових політичний акцій найближчим часом тощо".

За словами Мороза, у третьому варіанті законопроекту змін до Конституції, він "не написав жодної літери". "Мій проект і мої пропозиції у липні було скеровано до Конституційного Суду", - нагадав він про парламентський законопроект.

Оскільки у новому проекті змін до Конституції передбачено пункти з парламентського проекту, то "наша фракція за змістом могла б підтримувати такі пропозиції", - заявив Мороз.

У новому законопроекті Мороз підтримує вибори на пропорційній основі, неможливість депутатів переходити із фракції у фракцію та посилення впливу парламенту під час призначення та звільнення генпрокурора, окремих членів Кабміну тощо.

"Спрощується процедура легітимізації законів. Вже не можна буде за бажанням одного лише президента блокувати закони. Та й інші речі по суті взято з нашого законопроекту", - сказав Мороз.

Також, на його думку, якщо "президент уже відмовляється від одночасних президентських і парламентських виборів, від права призначати на високі посади частину Кабміну", то це є позитивним.

Однак, коментуючи пропозицію обирання президента парламентом, Мороз сказав, що з самого початку поставився до неї "з іронією". Адже якщо президента "обиратиме чотири п'ятих депутатського складу, то ми не зможемо забезпечити нормальних виборів".

Лідер СПУ також повідомив, що Медведчук до нього звернувся після сесії "за консультацією щодо політреформи". "Його цікавила моя думка, зокрема, які пункти політреформи могли б пройти через сесійний зал, зважаючи на те, що висловлені президентом пропозиції, очевидно, не схвалять", - сказав Мороз.

Коментуючи дорікання з боку інших учасників четвірки щодо переговорів із головою адміністрації Кучми, Мороз сказав: "Я ж не дорікаю, скажімо, Вікторові Андрійовичу (Ющенкові) за те, що він часто зустрічається з президентом". І додав, що соціалісти "послідовні у діях", бо зміна Конституції є їх програмною засадою.

Лідер СПУ також висловив припущення, що "після повернення з Конституційного Суду обох варіантів, ми швидко напрацюємо компромісний варіант" змін до Конституції.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...