Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма: Це не я батьківщину продаю, а ті, хто проти ЄЕП

П'ятниця, 12 вересня 2003, 14:36
Президент Леонід Кучма заявив, що готовий підписати договір про створення ЄЕП. "Я переконаний: я підпишу, скоріше за все, в Ялті, може, з якимись там застереженнями", - сказав Леонід Кучма на прес-конференції в Луганську.

Кучма спрогнозував, що після цього його почнуть звинувачувати: "Подивитесь: знову почнеться – імпічмент президенту, країну продає, і так далі, і тому подібне. А я переконаний, що це вони продають національні інтереси України".

Кучма заявив, що всі суперечки навколо ЄЕП мають під собою не економічне, а політичне підґрунтя, повідомляє Бі-Бі-Сі

Кучма додав, що Україна надає великого значення положенню проекту угоди про формування єдиного економічного простору з Росією, Білорусією й Казахстаном, що дозволяє учасникам ЄЕП самостійно ухвалювати рішення щодо формату своєї участі в об'єднанні.

"Проект угоди про формування ЄЕП містить дуже для нас важливе принципове положення про можливості різнорівневої й різношвидкісної інтеграції. Це дозволяє учасникам ЄЕП самим ухвалювати рішення про формат своєї участі в ньому", - заявив Кучма, виступаючи на урочистостях, присвячених 65-річчю Луганської області в п'ятницю.

Він підкреслив, що "Україна розглядає ЄЕП як інструмент для створення рамкових умов розвитку регіонального економічного співробітництва", повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Росія, я підкреслюю, особливо Росія, і інші наші партнери мають з Євросоюзом угоди подібні українській і також взяли на себе зобов'язання погодити своє законодавство з європейським".

"Тому, насправді, мова йде про те, що чотири країни - учасниці ЄЕП - будуть погоджувати законодавство з європейським, а в той же час - і між собою", - сказав президент.

При цьому Кучма підкреслив, що Росія в домовленості з ЄС пішла далі за Україну, тому що мова в них сьогодні йде про створення економічного простору (між РФ і ЄС).

Говорячи про користь участі в ЄЕП, Кучма відзначив, що Україна зможе знайти ринки збуту для своєї сільськогосподарської продукції, харчової і легкої промисловості. "Ми маємо чудові можливості виробничої кооперації з країнами СНД. Розрахунки свідчать - така кооперація забезпечила б істотний ріст у машинобудуванні, металургії і т.д.", - сказав Кучма.

Він підкреслив, що створення єдиного простору дозволить поліпшити умови праці для вітчизняних виробників на ринках Росії й інших країн цього простору, що потягне за собою створення нових робочих місць, розширення виробництва в найближчій перспективі".

Кучма підкреслив, що в питанні формування єдиного економічного простору мова йде "про взаємовигідний договір, що, до речі, жодним чином не суперечить чітко зафіксованому напрямкові на євроінтеграцію".

Президент відзначив, що на сьогоднішній день, Україну усе ще не хочуть сприймати в Європі як повноцінного партнера. "Європейські ринки ще довго будуть закриті для українських товарів, тому економічна орієнтація суто на Європу з погляду тактичних задач не виправдана.

Євроінтеграція залишається нашою перспективною метою, але ми не можемо заради світлого майбутнього жертвувати нашими сьогоднішніми інтересами", - підкреслив президент.

Він також відзначив, що науково-технічне співробітництво з Росією "відкриває для України можливості інноваційного розвитку економіки й входження в число передових країн світу".

За словами Кучми, істотне значення має і домовленість про вільне пересування робочої сили в рамках ЄЕП.

За його словами, ці домовленості повинні забезпечити великому числу співвітчизників, що працюють у країнах угоди, нормальні умови праці й перебування на рівних правах із громадянами Росії, Білорусії, Казахстану.

"Зрештою, співробітництво з країнами ЄЕП украй важливе для того, щоб Україна могла стати учасником євразійських транспортних систем. Отже, стати складовою частиною інтегрованої великої Європи", - підкреслив Кучма.

Він висловив упевненість, що саме співробітництво з Росією і країнами центральної Азії дозволить Україні бути цікавою для Європи. "І навпаки, усі наші спроби відгородитися від Росії призводили досі лише до того, що Росія віддалялася від України із сумними для обох країн і народів наслідками", сказав Кучма.

За його словами, проект ЄЕП означає для України співробітництво, по-перше, з ресурсоздатними країнами, і, по-друге, із країнами, з якими Україна вже мала тісні відносини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...