Спроби наблизитися до Росії. Чи рухається Україна в напрямку "Східного ЄС?"

П'ятниця, 12 вересня 2003, 16:37
Міхаель Людвіг, Варшава. Чи знаходиться Україна на шляху втрати державної незалежності та програшу перспективи інтегруватися у західні структури, тому що вище керівництво вирішило створити разом з Росією, Казахстаном та Білоруссю єдиний економічний простір, такий собі "східний ЄС", в якому безсумнівно домінуватиме Росія?

Деякі опоненти цих планів з опозиції побоюються цього. Про те, що побоювання не надумані, говорить той факт, що український уряд Віктора Януковича, хоч він і складається з представників президентського табору, попередньо відхилив ухвалення проекту рамкового договору ЄЕП та концепції розвитку та направив документи на доопрацювання.

Заступник прем'єр-міністра Микола Азаров, який належить до найбільш старанних прибічників участі України в ЄЕП, не був присутній на засіданні кабінету у середу через закордонне відрядження. Азаров як український представник на переговорах взяв значну участь у підготовці документів в середині серпня, а потім стверджував, що ці документи не можуть бути змінені, і тепер спробував заборонити українським посадовцям та членам уряду критично висловлюватися щодо змісту запланованих угод.

Наприкінці наступного тижня заплановано їх підписання чотирма головами держав у Ялті. Прореформістський рух "Наша Україна" найважливішого лідера опозиції Віктора Ющенка заявив, що активно виступатиме проти підписання угод у Ялті.

Опозиційна інтернет-газета "Українська правда" похвалила кабінет за те, що він своїм рішенням послужив національним інтересам України. Кучмі, який твердо вирішив підписати документи і цими днями в Москві публічно зобов'язався зробити це, газета нагадала про його клятву, яка його зобов'язує служити інтересам України.

Відомим є лише зміст рамкового договору про ЄЕП. В ньому передбачено митний союз четвірки. Обмін товарів та капіталу, а також працевлаштування мають бути звільнені від усіх обмежень. Економічна, податкова, грошова та кредитна, а також валютна та фінансова політика та митні регулювання мають бути узгоджені, а згодом гармонізовані, щоб гарантувати вільну конкуренцію.

Окрім цього мають бути вироблені спільні принципи використання транспортних механізмів таких енергоносіїв, як нафта й газ, з метою гармонізувати оплату за транспортування. Дехто бачить в цьому спробу Росії здобути контроль над українськими транспортними системами енергоносіїв Росії.

В принципі кожна сторона має право самостійно вирішувати, в яких сферах і з яким темпом вона буде інтегруватися. Голови держав збережуть за собою контроль за розвитком ЄЕП та вирішуватимуть одноголосно. Координаційне бюро з представників чотирьох країн матиме однак право ухвалювати обов'язкові для усіх членів рішення. При цьому голоси розподілятимуться за економічним потенціалом країн-учасниць, так що фактично все вирішуватиме Росія.

Це положення критикується в Україні. Україна – закидають критики - фактично втратить свою самостійність, якщо погодиться з цим. Члени уряду вважають, Україна не може одночасно інтегруватися на Схід і Захід, а російський прем'єр Михайло Касьянов додав ще масла в огонь тим, що назвав спільну валюту метою розвитку спільного економічного простору.

Те, що метою України є можливо лише довести Росію до відмови від мита та податків на українському кордоні через створення зони вільної торгівлі, для того щоб подешевшали російські енергоносії для українських споживачів, через політичну знервованість відійшло на задній план.

В тому, що Кучма вчинить свою волю і підпише договір, майже немає сумніву. Йому закидають, що він дуже залежить від Путіна. Тоді рішення за парламентом. Він має затвердити угоди, що на сьогодні є мало вірогідним, оскільки навіть пропрезидентські фракції очевидно проти цього. Нова спроба інтеграції в рамках СНД розділить долю багатьох попередніх і залишиться папірцем, а Кучма врятує свій імідж.

Переклад Костянтина Кучеренка


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News