Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма веде в Європу не тільки Україну, але і Росію

П'ятниця, 12 вересня 2003, 17:48
Президент Кучма вважає, що Україна йде "в Європу разом з Росією" більшою мірою, ніж з Болгарією і Румунією".

Як пише Кучма у своїй книзі "Україна - не Росія", "завдяки нашій схожості-несхожості ми спроможні допомогти одне одному рухатися у потрібному напрямі".

"Люблять питати: "Чи йдемо ми в Європу разом з Росією чи ні?". Через розмитість питання на нього можна відповісти і "так", і "ні". Що значить "йдемо в Європу разом"? - риторично питає Кучма.

На його думку, це "констатація факту, що й Україна, і Росія ясно визначили однаковий європейський вибір". Для України "він повністю органічний, це її цивілізаційний вибір". "Мотиви Росії не такі очевидні, оскільки їй значно менше властиве почуття належності до Європи", - заявляє Кучма.

Президент звертає увагу читача, що "тим цінніший цей голосно заявлений вибір, і те, що російське суспільство, нехай і не зі стопроцентною одностайністю, але приймає його. А отже, хоча би на рівні декларації про наміри, ми рухаємося в одному напрямі. Так що, якщо мені буде поставлене таке питання, я, швидше за все, відповім "так" і зроблю це з чистою совістю".

"Але я можу й розтлумачити свою відповідь. Що взагалі стоїть за словами "бути в Європі"? Адже ми і без того в Європі, і навіть її географічний центр, за вирахуванням географів, знаходиться на українській території. Що ж до Росії, вона і так займає 42% території Європи: "Бути в Європі" - значить відповідати декільком десяткам цілком формальних критеріїв.

Ці критерії є в Європейської ради, в Європейського союзу, у НАТО й інших відомих організацій. Неможливо вважати себе країною європейською у всіх змістах, а не тільки у географічному, не відповідаючи цим вимогам", - погоджується Кучма.

Але на його думку, "особливо важко виконати блок економічних вимог". "Природно, що в однієї країни раніше вийде одне, в іншої - інше, жодних узгоджених графіків немає. У цьому значенні можна сказати, наприклад, що ми йдемо в Європу разом з Болгарією й Румунією".

"Тим більше, що кінцева, нехай і неблизька, мета України та ж, що і у цих країн - вступ до Євросоюзу, члени якого надають один одному свободу необмеженого пересування "ідей, людей і капіталу", тоді як Росія, наскільки мені відомо, не висловлювала такого бажання", - нагадав Кучма.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...