Майже всі українці хочуть в ЄЕП

П'ятниця, 12 вересня 2003, 19:20
Більшість громадян України виступають за входження країни до Єдиного економічного простору (ЄЕП) "четвірки" країн СНД.

Про це заявили 70% учасників соціологічного опитування, проведеного Центром соціальних і політичний досліджень "СОЦИС".

Тільки 19% опитаних висловилися проти входження до ЄЕП, 11% респондентів вагалися з відповіддю на це питання.

У той же час більше половини опитаних (56%) підтримують ідею вступу України в Євросоюз, 20% висловилися проти цього, 24% вагалися.

Крім того, на думку громадян, ці альтернативи не є взаємозаперечними. Так, близько 40% від всіх опитаних відповіли ствердно на обидва питання, тобто, хотіли б, щоб Україна вступила і в ЄЕП і в Євросоюз.

У чотирьох з п'яти регіонів України число прихильників вступу в ЄЕП перевищує число противників, тільки в західному регіоні (Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій областях) виявилося порівну прихильників і противників вступу в ЄЕП - 41% "за" і 40% "проти".

Найбільше прихильників вступу в ЄЕП у східному регіоні (Донецька, Луганська, Харківська області) - 85% "за", 9% - "проти".

У південному регіоні (Крим, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Херсонська області) 88% жителів "за" і тільки 14% проти вступу в ЄЕП, у східно-центральному регіоні (Дніпропетровська, Полтавська, Сумська, Чернігівська) - 81% "за", 10% проти, у західно-центральному (Київ, Київська область, Вінницька, Житомирська, Кіровоградська, Хмельницька, Чернігівська) - 66% "за" і 20% "проти".

Серед тих респондентів, що збираються голосувати на майбутніх президентських виборах за лідера комуністів Петра Симоненка, 93% виступають за вступ України в ЄЕП і тільки 4% не хотіли б цього.

51% електорату лідера "Нашої України" Віктора Ющенка підтримує ідею вступу України в ЄЕП, 35% виступають проти.

За вступ до ЄЕП виступають також 83% потенційних виборців прем'єр-міністра Віктора Януковича, проти - 10%.

Опитування проводилося з 28 по 31 серпня. У ньому брали участь 2000 респондентів по репрезентативній вибірці.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування