Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Втрати на "вхідних" "Київстар" та UMC компенсують платою за прямі номери

Субота, 13 вересня 2003, 18:22
Оператори мобільного зв'язку України з 19 вересня скасовують плату за вхідні дзвінки, одночасно два лідери ринку - ЗАТ "Київстар GSM" (обслуговує 2,5 млн. абонентів) і СП "Український мобільний зв'язок" (UMC, 2,3 млн) змінюють порядок надання прямих номерів (номер без "вісімки").

Як повідомили два оператори, послуга "прямий номер" з 19 вересня буде здійснюватися шляхом переадресації усіх вхідних дзвінків на основний номер абонента (номер через "вісімку": 8-050 - UMC, 8-067 - "Київстар"). При цьому вартість переадресації складає 1,20 грн. за хвилину (з урахуванням ПДВ, але без врахування 6% пенсійного збору).

Таким чином, при здійсненні дзвінка зі стаціонарного телефону на мобільний телефон з "прямим" номером, хвилина розмови абонентові фіксованого телефону буде обходитися в 0,036 - 0,54 грн. (при посекундному обліку часу), а абонентові мобільного зв'язку - 1,2 грн.

При здійсненні дзвінка на основний номер, вхідний дзвінок для абонента мобільного зв'язку безкоштовний, а вихідний для абонента фіксованого зв'язку буде коштувати 1,2 грн.

Обидва оператори повідомляють, що абонент може відмовитися від послуги переадресації, втрачаючи при цьому "прямий" номер.

У той же час оператори ТОВ "Голден телеком" (обслуговує 38 тис. абонентів мобільного зв'язку в Києві й Одесі) і ЗАТ "Українські радіосистеми" (УРС, 38 тис. абонентів у Києві, торговельна марка WellCom) залишає старий порядок надання "прямих" номерів, тобто "прямий" номер буде для абонента компанії безкоштовним.

При цьому УРС вводить новий тариф на надання послуги "прямий" номер, що складає $10 щомісяця.

ТОВ "Голден телеком" має намір орієнтовно до кінця поточного року, ввести в дію мережевий код 039 і пропонувати своїм абонентам нові тарифні плани, що дозволяють використання прямих номерів, і які будуть не менш конкурентними, ніж існуючі на даний момент".

"В абонентів залишиться можливість використовувати "прямі" номери (у даний момент абоненти оператора використовують тільки прямі номери - у Києві з кодом 044, в Одесі з кодом 048)", - повідомляє компанія на своєму інтернет-сайті.

Крім цього, "Київстар", UMC і віртуальний оператор "Джинс" збільшують плату за встановлення дзвінка: тепер вона буде складати близько 0,27 грн., тоді як раніше коштувала 0,16 грн. УРС плату за встановлення дзвінка не стягує і не буде стягувати.

"Київстар", "Джинс", "Голден телеком" і УРС поки не вносять інших змін у діючі тарифи, тоді як UMC частково коригує тарифні плани, з огляду на безкоштовні вхідні дзвінки і посекундну тарифікацію міжнародних розмов (раніше компанія застосовувала похвилинну тарифікацію).

Як повідомлялося, 19 вересня набирають сили поправки до закону "Про зв'язок", відповідно до яких підприємствам усіх форм власності забороняється стягувати плату за вхідні дзвінки. З 21 вересня набирають сили поправки до того ж закону, відповідно до яких абоненти повинні платити тільки за повні інтервали часу.

Офіційний курс Нацбанку України на 15 вересня - 5,3315 грн./$1.


Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування