КУЧМА ВІДМОВИВСЯ СВІДЧИТИ У СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА ЧЕРЕЗ "ПРИВІЛЕЇ"

Понеділок, 15 вересня 2003, 09:48
Група американських юристів, які займаються підготовкою суду у справі Лазаренка, планують вилетіти до Києва 22 вересня, повідомила "Українській правді" прокурор Марта Борщ.

24 вересня юристи збираються продовжити допити свідків. Борщ повідомила, що неопитаними залишилося ще три свідки з боку обвинувачення і близько 25 з боку захисту.

Прокурор підтвердила той факт, що президент України Леонід Кучма офіційно відмовився свідчити у справі Лазаренка. За її словами, про це Генеральна прокуратура повідомила Міністерство юстиції США. Вона не змогла назвати мотив для відмови Кучми, який був вказаний у листі української Генпрокуратури.

Як вдалося з'ясувати "Українській правді" у документах слухань, прокуратура пояснила, що президент України не буде свідчити, враховуючи "привілеї глави держави", а також статтю 3 спільного договору про правову допомогу між Україною і США.

Прокурор відмовилася відповідати на питання по суті справи, пославшись на правила, які забороняють прокурору давати пресі таку інформацію. При цьому на уточнююче питання УП, вона підтвердила, що адвокати Лазаренка мають право робити публічні заяви від імені їх підзахисного, зокрема й по суті справи.

Згідно зі статтею 3 договору про правову допомогу між Україною і США, Центральний орган запитуваної держави може відмовити у наданні допомоги, якщо запит стосується політичного злочину, або ж якщо "виконання запиту завдасть шкоди безпеці або подібним істотним інтересам запитуваної держави".

Українська правда, Сан-Франциско

Читайте також:

Справа Лазаренка: важливий свідок захисту Кучма відмовився давати свідчення


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування