Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Друге народження Валерія Хорошковського. Чи відбудеться?

Понеділок, 15 вересня 2003, 11:41
У Валерія Хорошковського наближається день народження. Не біологічний, а політичний. Замість глянцевої іграшки Пінчука зі свіжим диханням кучмізму, може з'явитися на світ політик для майбутньої європейської України. Чи можна вітати Хорошковського з новим життям, буде видно найближчим часом, коли дістане своєї розв'язки історія зі вступом України до ЄЕП.

Як відомо, Хорошковський зайняв категоричну позицію проти приєднання України до ЄЕП на умовах, узгоджених представниками України, Росії, Білорусії та Казахстану. Не в останню чергу завдяки Хорошковському уряд двічі не затвердив рішення з питання, і воно втретє заслуховуватиметься 17 вересня, за день до історичного підписання.

В четвер заяву на користь ЄЕП зробила партія "Трудова Україна", у керівництві якої сидять люди з ідеєю "У Європу – разом з Росією". "Трудовики" попередили, що відкличуть своїх представників у Кабміні в разі саботажу ЄЕП.

Це був перший дзвіночок для Хорошковського, якому було прямо вказано: або ти підкоряєшся нашій лінії на підтримку ЄЕП, або ми ініціюємо твою відставку. Ми тебе в уряд відправили – ми і заберемо.

Заміну на місце Хорошковського знайти не складно – є, наприклад, такий милий динозавр владних коридорів як Василь Роговий, двічі міністр економіки і навіть екс-віце-прем'єр. Зараз він якраз є "уповноваженим України з питань СНД". І до того ж член СДПУ(О). І не страшно, що міністр економіки – це квота "Трудової України". Відучити їх нагадувати про це повинна одна тільки згадка про умови приватизації Нікопольського феросплавного заводу.

Другим дзвіночком для Хорошковського є те, що прем'єра Януковича складно назвати другом Валерія Івановича. Кучма останні тижні, аж до створення ЄЕП у Ялті, вирішив пожити в Криму. І Янукович на вихідних поїхав до "гаранта". А ще перед цим глава уряду сказав, що вже внесені виправлення в проекти документів зі створення ЄЕП, усунувши розбіжності з українським законодавством.

Але був і третій дзвіночок. Він пролунав тихо, бо слова Кучми в Луганську не передавали інформагенції. Ці репліки є тільки на сайті президента, де він коментує загострення відносин між Хорошковським і "Трудовою Україною".

Кучма прямо заявив, що зайняв сторону "Трудової України".

"Я думаю, ніхто покаранням [Хорошковського] не збирався займатися: ні президент, ні, напевно, уряд. А те, що лідер партії "Трудової України" висловився однозначно, я думаю, це абсолютно правильно. Бо якщо рішення вищого органу цієї партії є, що треба підтримати єдиний економічний простір чотирьох країн, то воно обов'язкове до виконання всіма, у тому числі й міністрами. Партія, яка їх направляла в уряд, вона може й відізвати їх. Я як президент тільки погоджуюсь з цим".

Після цієї тиради, де між рядків видно смертний вирок Хорошковському, Кучма сказав заспокійливо: "Але думаю, там [між міністром економіки і "Трудовою Україною"] якесь просте непорозуміння".

З усього зрозуміло, що для Хорошковського наступають дні непростого вибору.

Для політиків на зразок Хорошковського, які не вибороли депутатський мандат, робота у виконавчій владі – чи не єдина можливість світитися на екранах. А відтак – заявляти про своє існування електорату. Тобто якесь крісло у владному гарнітурі Кучми йому мати потрібно.

З іншого боку, Хорошковський не проти посісти місце глави Київської міськадміністрації. Нинішній скандал шансів йому не додає. До того ж, із моральної точки зору для нього буде дуже дивно – проявити принциповість у питанні ЄЕП, а потім підіграти владі, змістивши мера – при тому, що легітимність пенсії Омельченка не менш сумнівна, ніж договір про Єдиний економічний простір.

Звісно, найкращим варіантом для Хорошковського було б домогтися значного перегляду договору про ЄЕП. Цим фактом захисту національних інтересів він зможе дебютувати у великій політиці. І втерти носа своєму ненависному кураторові в уряді Азарову, відкривши рахунок перемогам в особистісному протистоянні. Поки Хорошковський відзначався лише розміщенням матеріалів із м'якими наїздами на Азарова у Інтернеті.

Якщо ж результат боротьби Хорошковського із ЄЕП буде мінімальний, він має згадати про таку рису справжніх політиків, як принциповість.

Після укладання угоди про створення ЄЕП Хорошковський, перечитавши документ, сам має визначитися, чи є йому що робити в цій команді влади. Чи є взагалі якась робота, яку він може виконувати як міністр не просто економіки, але і європейської інтеграції.

Тим самим спростивши муки "Трудової України", яка, схоже, не може зрозуміти, топить вона Хорошковського чи лише, лякаючи, перевиховує.

Як відомо, один із лідерів "трудовиків" Віктор Пінчук був, м'яко кажучи, "старшим товаришем" Хорошковського. Однак чи збереглися їх близькі відносини донині – невідомо.

Інший лідер "Трудової України" – Деркач-молодший. Перед появою грізної заяви партії відкликати Хорошковського був менш різкий виступ політвиконкому "трудовиків", де відставкою нікому не погрожували. Політвиконком очолює Деркач, і до нього також входять той самий Пінчук, а також Тігіпко, Табачник, Єдін, Костусєв і Шаров.

Деркач у коментарі "Українській правді" про кадрові наслідки відносно Хорошковського сказав так:

"Ми розглядаємо це питання. Людьми не розкидаються. Треба зрозуміти мотивацію Хорошковського. До цих питань треба ставитися обережно. А моральні наслідки в будь-якому випадку будуть, оскільки будь-які дії в коаліційному уряді людина повинна погоджувати з партією, з переконаннями, зі своїми внутрішніми знаннями, і з кваліфікацією".

Водночас, разом із таким коментарем, у газеті Деркача "Київському телеграфі" вийшла стаття... Петра Симоненка. Борець із "буржуазно-олігархічним режимом" розкритикував спроби України вступити до СОТ. А це той напрям роботи, яким займається в уряді напівсоратник Деркача Хорошковський.

Симоненко ж, напевно, вперше в історії України опублікувався не просто на першій шпальті газети (друкований орган КПУ "Комуніст" не враховується), а на першій шпальті газети "махрового" олігарха.

Все це Хорошковському оптимізму не додаватиме. Сам міністр ситуацію поки не коментує. Натомість зі слів його радника Володимира Грановського видно, що відступати Хорошковський не буде.

"Міністр економіки ніколи не говорив, що він "проти" або "за" ЄЕП. Він говорив, що в тій формі, у якій підготовлені документи, вони суперечать ряду законодавчих актів і стратегії держави.

Щодо відставки... Я вважаю, що на тлі подій, які відбуваються в нашій країні, кадрові перестановки будуть незначною подією. Якщо Україна фактично відмовиться від євроінтеграційного напрямку, то яка різниця, хто буде міністром?", - зауважив Грановський у інтерв'ю "Українській правді".

"Коли "Трудова Україна" говорить про прагнення щодо інтеграції з Росією, без вказування, що вони мають на увазі, то орієнтуватися на дану рекомендацію дуже складно.

У мене є така підозра, що люди, які писали цю заяву "Трудової України", жодного разу не читали документи по ЄЕП. Тому що вже скільки дано експертних зауважень, експертних, а не політичних! Тут потрібно відокремлювати політику від професійного юридичного аспекту угоди й економічної практики інтеграції.

У мене таке враження, що люди, які лобіюють документи по ЄЕП у нинішньому вигляді, просто не розуміють, що вони підписують, або вони геть-чисто забули, що таке національний інтерес", – додав Грановський.

Дана відповідь ще раз показує, що день вибору для Хорошковського невідворотньо наближається. І своєю поведінкою він демонструє, що сам не проти пройти це випробування. Можливо, він також знає концепцію, згідно з якою "людина духовно, інтелектуально і навіть фізично росте тільки у момент вибору".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування