Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оприлюднювати імена з листів Гончарова "неетично, незаконно й аморально" - Піскун

Понеділок, 15 вересня 2003, 11:46
Генеральний прокурор України Святослав Піскун критикує голову парламентської слідчої комісії у "справі Гонгадзе" Григорія Омельченка за оприлюднення прізвищ, що згадуються у листах колишнього міліціонера Ігоря Гончарова.

"Ми будемо думати, як дати правову оцінку цим діям (оприлюдненню прізвищ)", - сказав Піскун у понеділок, відповідаючи на запитання журналістів у Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Генпрокурор наголосив, що оприлюднювати прізвища, що згадуються у листах Гончарова, "по-перше, неетично, по-друге, незаконно, по-третє, аморально".

З його слів, люди, які згадуються у цих листах, у ході слідства справді перевірялися на причетність до розслідуваної справи, однак оприлюднити їхні прізвища ніхто не мав права. "У цих людей є сім'ї, є діти. Ніхто не давав права оприлюднювати прізвища, які містяться у заяві (Гончарова), і говорити, що вони ніби причетні. Про це може говорити тільки слідчий", - сказав Піскун.

Відповідаючи на питання, він підтвердив факт смерті одного із затриманих членів так званої банди перевертнів, яку очолював Гончаров. Також генпрокурор зазначив, що ця смерть жодним чином не пов'язана з розслідуваною справою. Він не назвав ані прізвища, ані дату смерті підозрюваного.

Водночас Григорій Омельченко наголошує, що мав законне право розголошувати прізвища з листів Ігоря Гончарова.

В інтерв'ю УНІАНвін сказав, що ставить Святославу Піскуну "жирну двійку" за незнання Кримінально-процесуального кодексу і радить "вивчити його напам'ять".

Омельченко пропонує Піскуну ретельно зосередити увагу на змісті ст.121 Кримінально-процесуального кодексу України. У ній, наголосив депутат, зазначається, що таємниця слідства не може бути розголошена тією особою, яка письмово попереджена слідчим, що проводив з нею слідчі дії. Будь-яка інша особа, зауважив Омельченко, має право висловлюватися з того чи іншого приводу.

Крім того, він повідомив, що оприлюднив "лише висновки тимчасової слідчої комісії і те, що нею встановлено з конкретного приводу", і лише після того, як експертизою було встановлено автентичність листів Гончарова.

Говорячи про можливе вимагання від нього через суд вибачення за оприлюднення прізвищ з боку фігурантів у "листах Гончарова", Омельченко сказав, що не боїться цього і нагадав, що відповідно до закону, поки розслідується кримінальна справа, будь-яка цивільна справа, яка з неї витікає, не може бути розглянута до винесення рішення по кримінальній справі.

Як повідомлялося, Григорій Омельченко назвав прізвища людей, які фігурують у листах Гончарова, оприлюднених після його смерті, як викрадачі журналіста Георгія Гонгадзе. 9 вересня після засідання очолюваної ним комісії депутат процитував журналістам уривки з листів Гончарова, не пропускаючи прізвищ, які раніше не оприлюднювалися у ЗМІ у зв'язку з недоведеністю автентичності записів колишнього міліціонера.

Народний депутат пояснив своє рішення оприлюднити фрагменти листів колишнього міліціонера, називаючи прізвища, тим, що вже готові експертні висновки, які підтвердили авторство записів Гончарова.

Гончаров, який знаходився під арештом з травня 2002 року за обвинуваченням в організації злочинного угруповання, до складу якого входили співробітники міліції, помер 1 серпня 2003 р. За посередництва невідомих людей Інститут Масової Інформації отримав від Гончарова конверт з поміткою "розкрити після моєї смерті".

У листах Гончаров обіцяє розкрити імена вбивць Гонгадзе і заявляє, що до цього вбивства причетні співробітники міліції, а також повідомляє, що збирав докази цього злочину разом із співробітником СБУ. Він називає у листі його прізвище, однак ІМІ ухвалив рішення не оприлюднювати його. Копії всіх листів передані Генпрокуратурі.

Читайте також:

Заява генпрокурору Піскуну від Ігоря Гончарова

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: