Більшовики кажуть Кучмі: підписуй ЄЕП, але обережно!

Понеділок, 15 вересня 2003, 19:00
Фракції парламентської більшості мають намір прийняти спільну заяву, яка стосується створення Єдиного економічного простору України, Росії, Білорусії й Казахстану.

Про це в понеділок в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" повідомив координатор більшості Степан Гавриш, коментуючи результати зустрічі лідерів більшості з прем'єром Віктором Януковичем.

Гавриш повідомив, що в ході зустрічі представники більшості й уряду визначили спільну позицію: необхідно "розвивати інтеграційні відносини, як з Росією, так і з країнами СНД як ефективну систему в розвитку соціально-економічних перспектив України".

За його словами, лідери парламентської більшості вважають, що документи, які стосуються створення ЄЕП, повинні бути підписані президентом України Леонідом Кучмою з певними застереженнями.

Зокрема, текст цих документів має відповідати Конституції України і "обслуговувати національні інтереси".

Гавриш також відзначив, що вже практично сформульовано такі застереження до текстів відповідних угод, які будуть запропоновані до підписання лідерам країн.

"Вони цілком обслуговують національний інтерес", - підкреслив він. За його словами, ці застереження до документів стосуються ослаблення обмежень у відносинах між країнами у всіх сферах, а також створення зони вільної торгівлі.

Гавриш підкреслив, що у вівторок парламент не буде ухвалювати жодного рішення за результатами Дня уряду, у ході якого буде заслухана інформація про створення ЄЕП.

***

Тим часом міністр економічного розвитку Росії Герман Греф сумнівається, що угоду про Єдиний економічний простір буде підписано в ході саміту СНД, який пройде у вересні в Ялті.

"Поки, напевно, зарано говорити про підписання цієї угоди", - заявив Греф у бесіді з журналістами в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У той же час він відзначив, що процес створення єдиного економічного простору між Росією, Казахстаном, Україною й Білорусією "йде нормально".

За оцінкою Грефа, переговорний процес з Казахстаном знаходиться на "високому ступені погодженості, трохи менше – з Білорусією і ще менше – з Україною".

При цьому міністр нагадав, що передбачена можливість поетапного приєднання до угоди. Греф не виключає, що спочатку можуть підписати угоду дві або три країни, а інші приєднаються пізніше.

P.S. У даному повідомленні "Інтерфаксу" не говориться, щодо підписання яких документів по ЄЕП скептично налаштований Герман Греф.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News