Хорошковський, Лавринович і Грищенко спричинять розкол у Кабміні через ЄЕП - Financial Times

Вівторок, 16 вересня 2003, 10:53
У британській газеті Financial Times у понеділок вийшла стаття під заголовком
"Українські міністри прагнуть змінити угоду", присвячена суперечці всередині уряду України щодо перспектив утворення Єдиного економічного простору.

Як пише газета, троє прозахідних міністрів кабінету вимагають запровадження істотних змін до проекту документів угоди за лічені дні до того, як президент Леонід Кучма і прем'єр Віктор Янукович планують підписати її на саміті СНД у Ялті, повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

"Міністр економіки Валерій Хорошковський, юстиції - Олександр Лавринович і закордонних справ - Костянтин Грищенко мають намір відстоювати свою позицію на завтрашньому засіданні українського уряду навіть попри те, що президент і прем'єр дали чітко зрозуміти, що планують поставити свої підписи під документом про утворення єдиного економічного простору між Україною, Росією, Білоруссю й Казахстаном. Суперечка може призвести до справжнього розколу в українському кабінеті", прогнозується в статті.

"В інтерв'ю Financial Times Валерій Хорошковський заявив, що його особливо непокоїть можлива втрата суверенітету, пов'язана зі створенням митного союзу. Він також зауважує, що підписання угоди про ЄЕП суперечить політиці зближення України з Європейським Союзом. Але на запитання про можливість відставки у разі підписання й ратифікації угоди пан Хорошковський відповідає, що прагнутиме спершу побачити, як ця угода запроваджуватиметься у життя і якою буде реакція країн-членів ЄС", пише Financial Times.

Газета зазначає, що чимало урядовців і керівників українського бізнесу наголошують на перевагах щільніших взаємин із Москвою. Насамперед, вони вбачають у цьому значне полегшення доступу до дешевих і, здається, необмежених російських енергоносіїв.

"Угоду про створення "союзу чотирьох" активно лобіюють промислово-фінансові групи, які стоять за президентом Кучмою. Зокрема, партія "Трудова Україна", до якої входить і зять президента Віктор Пінчук, минулого тижня заявила, що залишає за собою право змінити Валерія Хорошковського та інших міністрів уряду, висунутих партією, якщо вони не підтримають утворення ЄЕП.", вважають автори матеріалу.

В іншій статті Financial Times робить погляд на стосунки Росії з Європейським Союзом, висвітлюючи проблеми зближення крізь призму проєвропейськи налаштованих росіян. Зокрема, газета вміщує інтерв'ю з молодим представником нової російської політичної еліти Володимиром Рижковим, який очолює у парламенті країни комітет "Росія в Об'єднаній Європі".

"Європейський Союз - це як жінка: вродлива, бажана, але водночас капризна й нерішуча. Стосунки зі Сполученими Штатами набагато чіткіші й простіші - це як нормальна чоловіча дружба. Москва прагне зближення, проте Європа не завжди з готовністю відгукується на усі російські прагнення. У потязі під назвою "Росія - Європа" президент Путін виконує роль локомотива, а Євросоюз працює як надійні гальма. Варто Росії запропонувати нові ініціативи, євробюрократи з готовністю відповідають "так" і миттєво додають "але...", говорить Рижков британській газеті.

Як пише Financial Times, Росія прагне збільшити обсяги експорту енергоносіїв до Європи, бути частиною спільної зони європейської торгівлі і надати змогу своїм громадянам подорожувати Європою без віз.

"Ключовим питанням є постачання російських енергоносіїв до Європи. Їй потрібен російський газ і Москва готова його постачати. Але діалог просувається повільно. Росія вимагає довготермінових контрактів на майбутнє, ЄС не погоджується, наполягаючи на лібералізації внутрішніх російських цін на енергоносії, а це у свою чергу, невигідно Росії, бо робить її економіку неконкурентноспроможною", пише Financial Times.

Проте фундаментальна проблема, на думку газети, полягає в тому, що Росія без зайвого ентузіазму сприймає вимоги ЄС щодо запровадження європейських цінностей демократії та прав людини.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News