Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хорошковський дебатує з Азаровим, стоячи на трибуні

Вівторок, 16 вересня 2003, 11:25
Угода про створення Єдиного економічного простору "має бути підписана у тих рамках, які не суперечать Конституції України та міжнародним угодам.

Про це заявив міністр економіки та європейської інтеграції Валерій Хорошковський, виступаючи перед депутатами. Він також закликав депутатів говорити професійно щодо ЄЕП.

"Економічна інтеграція відбувається згідно з правилами СОТ, - сказав Хорошковський і зазначив, - що інтеграція "не може шкодити суверенітету України, порушувати чинне законодавство України, а також не може порушувати курс президента на європейську інтеграцію".

"І це головні умови, з яких виходить уряд у своєму баченні", - наголосив він. І коментуючи виступ Миколи Азарова, зокрема зниження цін на енергоносії, Хорошковський запитав: "Що нам заважало створити зону вільної торгівлі всі ці 9 років?"

Він також нагадав, що ціни на енергоносії, встановлені Росією, є "головною перешкодою" вступу Росії до СОТ.

"Якщо ми дійсно захищаємо економічні позиції України, то ми маємо підтримати все, що йде на користь із цієї угоди для України", - вважає міністр економіки.

"Мінімальний рівень інтеграції" для російських політиків – "митний союз". "Ми вважаємо максимальним рівнем інтеграції – зону вільної торгівлі", - сказав Хорошковський і додав, що "принципом нашої політики має бути реалістичність взятих на себе зобов'язань".

"Росія наш політичний й економічний партнер. У нас немає проблем з Російською Федерацією, але, підписуючи цю угоду, і не виконуючи її потім ми створимо проблеми з Росією. Навіщо ми це робимо?" – запитав міністр економіки.

Також новий міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, виступаючи перед депутатами, сказав, що "із змістовної точки зору" в ЄЕП "є суттєво привабливий момент – зона вільної торгівлі".

"Зона вільної торгівлі - це та економічна риска, яка нас влаштовує", - зазначив Грищенко і додав, що підписання угоди "із застереженням надасть нам правовий захист" і надасть "можливості для формування зони вільної торгівлі".

"Європейська ідея стала реальністю політичного життя України. Європейська свідомість стане запорукою того, що ЄЕП не перетвориться на шлагбаум для європейського вибору", - сказав міністр закордонних справ.

Верховна Рада у вівторок заслуховує інформацію Кабінету міністрів про підготовку і можливі геополітичні і соціальні наслідки для України підписання договору про створення Єдиного економічного простору з Росією, Білорусією й Казахстаном.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування