"Репортери" нагадують Піскуну, що не можна забувати про Мельниченка і Гончарова

Вівторок, 16 вересня 2003, 12:04
"Репортери без кордонів" вимагають від Піскуна врахувати інформацію Гончарова та Мельниченка в розслідуванні убивства Гонгадзе. Про йдеться в листі до генпрокурора Піскуна з нагоди третьої річниці зникнення журналіста.

"Репортери без кордонів" наголошують на відсутності результатів в розслідуванні убивства Гонгадзе.

"Після трьох років розслідування і незважаючи на ваші численні заяви про завершення розслідування, жоден суттєвий елемент не був внесений у розслідування цієї смерті, а вбивці Георгія Гонгадзе й досі знаходяться на свободі", говориться в листі Робера Менара до генпрокурора Святослава Піскуна.

Менар також наголошує на необхідності покарання винних на всіх рінях. "Ми все ж сподіваємося, що відповідальні на всіх рівнях будуть знайдені та покарані. Ми не задовольнимося покаранням тільки виконавців цього цинічного злочину. Ми вимагаємо врахувати і перевірити у вашому розслідуванні усі дані, що містяться в посмертних листах Ігоря Гончарова, висновках парламентської комісії з розслідування справи Гонгадзе та записах Миколи Мельниченка", додає він.

"Репортери" зазначають, що протягом 2003 року розслідування не мало жодного значного поступу. Зокрема, працівників прокуратури Таращі, містечка в регіоні Києва, де було виявлено тіло Гонгадзе, визнаних винними у фальсифікації документів, у недбалості й у перевищенні службових повноважень, було амністовано й звільнено у квітні й травні. А ключовий свідок у справі Гонгадзе, колишній офіцер міліції Ігор Гончаров, помер 1-ого серпня у в'язниці, за нез'ясованих обставин.

Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 на бульварі Лесі Українки в Києві. За два місяці його обезголовлене тіло було знайдене в лісі під Таращею. 28 листопада лідер української опозиції Олександр Мороз оприлюднив плівки Миколи Мельниченка, які вказують на причетність найвищих посадовців до смерті Георгія Гонгадзе. Ігор Гончаров, який знаходився під арештом з травня 2002 року за обвинуваченням в організації злочинного угруповання, до складу якого входили співробітники міліції, помер 1 серпня 2003 р. За посередництва невідомих людей Інститут Масової Інформації отримав від Гончарова конверт з поміткою "розкрити після моєї смерті".

У посмертному листі, отриманому Інститутом масової інформації і визнаному справжнім генеральною прокуратурою, Ігор Гончаров згадує серію злочинів, за які він потрапив у в'язницю, зокрема й убивство Гонгадзе. Він стверджує, що воно було " здійснене за наказом міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, і його спадкоємця, Юрія Смірнова " та додає, що "високопоставлені особи держави й президент були в курсі цих злочинів і цих убивств".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування