Угода про ЄЕП буде підписана без України?

Вівторок, 16 вересня 2003, 13:29
Єдиний економічний простір чотирьох республік колишнього СРСР "після довгих і важких переговорів втратив одного з членів – Україну".

Так пише у вівторок російська газета "Ведомости". "Скоріше за все, до 18 вересня, коли президенти країн повинні підписати договір про створення єдиного простору, "четвірку" реанімувати буде важко - Київ висунув неприйнятні умови", говориться в статті під заголовком "Ілюзія союзу".

Автори відзначають також, що "це не стало великим сюрпризом". "Уже кілька місяців тому стало зрозуміло, що Київ не піде на повномасштабну інтеграцію".

"Також ясно, що Росія не готова створити зону вільної торгівлі, що має стати першим етапом інтеграції, якщо Україна не візьме на себе зобов'язання перейти після цього до другого етапу - створення єдиного регулюючого органу під керівництвом Москви", пишуть "Ведомости".

Газета відзначає, що творці ЄЕП стали жертвами ілюзій, що широко поширені в російському та українському суспільстві.

"У Росії багато хто думає, що наша країна повинна знову виконати свою місію збирача російських земель. В останні роки існує думка, що за це збирання можна навіть заплатити.

Наприклад, в угоду Києву створити зону вільної торгівлі без усяких винятків, тобто з низькими цінами на енергоносії і правом їхнього реекспорту, збором ПДВ за місцем проживання споживача нафти й газу і вільним допуском на наш ринок продукції українських металургів, яких до останнього часу субсидіювала держава", - пишуть росіяни.

"Ведомости" відзначають, що "ЄЕП у цілому в Києві сприймається (і не зовсім безпідставно) як мишоловка з дешевим газом у якості приманки".

Тим часом, на думку авторів матеріалу, правда життя полягає в тому, що ніяких економічних чи політичних умов для збирання спадщини СРСР зараз немає. "Правда, і Україну ніхто не чекає в ЄС, але іноді європейські чиновники годують її порожніми обіцянками", - вважає газета.

"Якщо до цього додати нове загострення між двома головними союзниками - Росією й Білорусією, - то спробу відтворити єдину економіку СРСР можна сміливо вважати проваленою. Повернутися до питання можна буде лише тоді, коли країни позбудуться пострадянських ілюзій. Правда, за цей час економіки й суспільства можуть віддалитися настільки, що ніхто вже не захоче об'єднуватися", - робить висновок видання.

Водночас генеральний директор російського Центру торгової політики і права Анатолій Мартинов в інтерв'ю "Ведомостям" припустив, що така поведінка українців щодо ЄЕП – "це тільки тактика напередодні підписання угоди: висунути максимальні вимоги, щоб у кінцевому результаті у чомусь поступитися, але щось і виторгувати",

Видання зауважує, що російським чиновникам незрозуміла позиція українських колег. "Якщо хтось не готовий, то не потрібно руйнувати усю концепцію (ЄЕП), а просто, може (Україні) варто відмовитися від участі в інтеграції", – цитують "Ведомости" слова неназваного представника російського уряду.

Московський часопис "Газета" також зазначає, що Київ погоджується лише на вигідну для себе частину угоди про ЄЕП. За словами авторів, Україна хоче вступити в "єдиний" простір ніби "наполовину", повідомляє радіо "Свобода"

Для російської сторони вигоди від церемонії у Ялті залишаються суто політичні, зазначає видання, – можна буде урочисто заявити про новий етап інтеграції на пострадянському просторі.

Утім, документи, котрі підпишуть президенти, все одно, "рамкові". Не виключено, що враховуючи позицію України, Москва сама не надто поспішатиме наповнювати їх реальним змістом, – наголошує "Газета".

Натомість московський тижневик "Профиль" зосереджує основну увагу на російському великодержавному прагматизмі стосовно ідеї ЄЕП.

У створенні ЄЕП найбільше зацікавлений російський капітал, якому вже давно тісно у кордонах Російської Федерації, - заявив в інтерв'ю тижневику заступник директора російського Інституту країн СНД Володимир Жаріхін.

"Без України будь-які союзи на просторі СНД будуть "недоробленими". Втім, події останніх місяців показали, що Україна не відчуває особливого захоплення від ідеї створення наднаціонального органу навіть у рамках ЄЕП. А це означає, що вона навряд чи погодиться на виконання обов'язкових для усіх учасників "четвірки" рішень", - зауважив Жаріхін.

А ще один російський тижневик "Политбюро" пише, що попри усі розбіжності сторін, "чотири підписи під "стартовим" документом щодо ЄЕП, скоріш за все, будуть поставлені. Однак експерти в усіх чотирьох столицях вагаються сказати, коли ж громадяни країн "четвірки" відчують на собі користь від створення цього в лапках "малого Радянського Союзу", – зазначає московський тижневик "Политбюро".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування