Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні потрібні СОТ та договір про вільну торгівлю, а не ЄЕП чи ЄС - Андерс Ослунд

Вівторок, 16 вересня 2003, 15:16
Україна переоцінює доцільність вступу до Європейського Союзу, вважає директор російської та євразійської програми Фонду Карнегі шведський економіст Андерс Ослунд.

"У мене дуже скептичне ставлення до можливих вигод для таких держав як Україна чи Росія від вступу до ЄС. Чим є Європейський Союз сьогодні? Це стагнуюча, зосереджена на собі, старіюча, повільна, немисляча структура", цитує Ослунда радіо "Свобода".

"Якщо ви справді хочете увійти до такого співтовариства, вам необхідно буде вирішити багато проблем. Однак я не думаю, що ЄС може допомогти вирішити чиїсь проблеми, а східноєвропейські країни мають багато проблем. ЄС точно не панацея і було б дуже небезпечно сприймати його як таку", говорить експерт.

Ослунд пропонує свій власний рецепт розв'язання економічних проблем для країн колишнього Радянського Союзу. Першим кроком для них має стати вступ до Світової організації торгівлі, а другим – укладання договору про вільну торгівлю з ЄС.

"Надзвичайно важливо, щоб такі країни як Росія, Україна та Казахстан стали членами СОТ. Тому що СОТ включає в себе систему договорів з торгівлі, арбітражний суд та штрафні механізми. Тому СОТ є рішенням для проблем взаємної торгівлі між Росією, Україною та іншими країнами СНД. Окрім того, без вступу до СОТ країна не зможе розраховувати на укладання договору про вільну торгівлю з ЄС".

На думку Ослунда, ЄС повинен бути зацікавлений у укладанні договору про вільну торгівлю із Україною, виходячи з одного принципу: якщо ви не приймаєте товари якоїсь держави, то ви отримуєте її людей. Деякі держави Євросоюзу, виявляється, досі не проти приймати до себе українців.

"Європа більш за все занепокоєна масовою імміграцією. Однак зараз такі держави, як Португалія, все ще охоче видають українцям дозволи на роботу, оскільки вони надають перевагу українцям перед робочою силою з країн Африки. Таке ж ставлення і в Італії чи Греції", говорить Ослунд.

Серед інших чинників, які можуть сприяти підписанню угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, Ослунд виділив лобістські зусилля західноєвропейських власників українських компаній, зацікавлених у розширенні своїх експортних можливостей. Разом із тим, на його думку, такі проекти, як Єдиний економічний простір, можуть серйозно зашкодити перспективам України інтегруватися у світову економіку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування