Єдиний кандидат Янукович набере 19% голосів, а Ющенко – 40%

Вівторок, 16 вересня 2003, 16:06
Рейтинги Ющенка й Симоненка ніколи не можна було порівнювати з рейтингами Медведчука чи навіть Януковича. Те, що у нашій країні більше люблять опозицію, ніж владу, засвідчило й нове всеукраїнське дослідження.

У понеділок були оприлюднені результати опитування, проведеного 2-9 вересня "Українським демократичним колом" на замовлення Інституту політики.

За даними опитування, якби пропрезидентські партії висунули свого єдиного кандидата, а опозиційні сили – свого, то 30% проголосували б за кандидата від опозиції. При цьому лише 9% підтримали б кандидата від влади. 14% стали б голосувати за іншого кандидата, 10% не брали б участі у виборах, і 37% вагалися з відповіддю.

Українцям також пропонувалося вирішити, чи проголосували б вони за Віктора Януковича, Віктора Медведчука або Сергія Тігіпка, якби кожен з них був єдиним кандидатом від шести пропрезидентських партій (Аграрної партії, НДП, Партії промисловців і підприємців, Партії Регіонів, "Трудової України" та СДПУ(О)).

У такому випадку за Януковича проголосувало б 19%, не проголосувало б 48% опитаних. Вагалися 27%.

За Медведчука готові були б голосувати 7%, не готові – 65%, вагалися 21%.

За Тігіпка проголосували б 7%, не проголосували б 56% респондентів. 31% вагалися.

Аналогічне питання стосувалося єдиного кандидата від опозиційних сил.

Якби ним став Віктор Ющенко, його підтримали б 40%, не підтримали 35%, вагалися 19% українців.

Трохи менше погодилися б проголосувати за Олександра Мороза (21%, 48% та 26% відповідно).

Ще менше за Юлію Тимошенко (16%, 57% та 20%).

Що ж стосується традиційного рейтингу довіри, то найвищі позиції незмінно залишаються за Віктором Ющенком. Йому "цілком довіряє" 24% опитаних. Ще 24% сказали, що "скоріше довіряють, ніж не довіряють", а 14% - що скоріше не довіряють. "Зовсім не довіряють" лідеру "Нашої України" 23%. Вагалися з відповіддю 14%. При цьому 1% опитаних відповіли, що взагалі не знають такого політика.

На протилежному кінці рейтингу довіри – теперішній президент Леонід Кучма. Йому категорично не довіряє 51%, тоді як повністю довіряє лише 4% опитаних. Ще 20% відповіли, що скоріше не довіряють, а 11% - скоріше довіряють нашому президенту. Тих, хто ніколи не чув про Кучму, також набрався 1%.

Лідеру комуністів Петру Симоненку висловили повну довіру 13% українців. 36% відповіли, що зовсім йому не довіряють, 17% - що скоріше не довіряють, і 15% - що скоріше довіряють. 3% опитаних не знають такого політика. 13% вагалися.

Рейтинг Юлії Тимошенко досить низький. Їй зовсім не довіряють 41% населення, а повністю довіряють 9%. Скоріше не довіряють 19%, скоріше довіряють – 18%. 11% вагалися з відповіддю, а 2% відповіли, що не знають такої. 11% не змогли дати відповідь.

Ще одного члена опозиції, лідера СПУ Олександра Мороза підтримують більше. 10% висловили повну довіру, 25% - повну недовіру. Відповіли, що скоріше довіряють, 22%, скоріше не довіряють – 21%. Не знають такого політика 4 %, вагалися 17%.

Глава адміністрації президента і лідер СДПУ(О) Віктор Медведчук у негативному рейтингу трохи не дотягнув до Кучми. Йому зовсім не довіряють 39% українців, тоді як повністю довіряють 5%. При цьому 20% сказали, що скоріше не довіряють, а 10%, що скоріше довіряють. Не знають, хто такий Медведчук, 7%.

Прем'єр-міністр Віктор Янукович здобув повну підтримку 10% опитаних. 25% зовсім йому не довіряють. Скоріше довіряють 18%, а скоріше не довіряють 16%. 23% вагалися з відповіддю, а 7% не знали, про кого йде мова.

Спікеру Верховної Ради Володимиру Литвину цілком довіряють 3% населення, зовсім не довіряють 28%. Ще 23% скоріше не довіряють і 15% скоріше довіряють. Голові нацбанку Сергію Тігіпку повністю довіряють 5%, не довіряють – 22%. Більше схиляють до одного й іншого варіанту по 18%. Не знають Тігіпка 14% опитаних.

Найскладніше респондентам довелося з міністром транспорту Георгієм Кірпою. 31% взагалі про нього не чули, а 19% вагалися з відповіддю. Повну довіру йому висловили 7% опитаних, повну недовіру – 16%. При цьому 15% схильні скоріше довіряти міністру, а 11% - скоріше не довіряти.

Респондентам також ставилося традиційне питання про підтримку одного з кандидатів у випадку, якби вибори відбувалися наступної неділі.

Так, за Віктора Ющенка проголосували б 24% опитаних, за Петра Симоненка – 13%. За Віктора Януковича готові віддати голоси 10% українців, за Олександра Мороза 6%, а за Юлію Тимошенко – 5%. По 3% палких прихильників набралося у Віктора Медведчука, Георгія Кірпи, Анатолія Кінаха та Наталії Вітренко. За Сергія Тігіпка проголосували б 2%, а за Володимира Литвина – 1% українців. 6% проголосували б проти всіх і 5% не пішли б на вибори. Вагалися з відповіддю 16% респондентів.

Українці також могли дати будь-яку кількість відповідей на питання: "За кого з політиків Ви не стали б голосувати ні за яких умов?".

По 36% громадян нізащо не проголосували б за Віктора Медведчука та Юлію Тимошенко, 34% - за Петра Симоненка. За Віктора Януковича категорично відмовляються голосувати 25%, за Володимира Литвина – 24%, і за Олександра Мороза 22% опитаних. Найменш вороже респонденти ставляться до Віктора Ющенка (19%), Георгія Кірпи (18%) та Сергія Тігіпка (20%). Вагалися з відповіддю 19%, а 4% не назвали жодного, за кого нізащо не могли б проголосувати.

Вибіркова сукупність опитаних репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років. Замовника дослідження, Інститут політики, очолює народний депутат Микола Томенко, який є членом фракції "Наша Україна".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...