Після Ялти Кучма може забути про ЄС – німецька преса

Середа, 17 вересня 2003, 13:12
Україна проводила умілу "гру" навколо ЄЕП, щоб зменшити мито на російські енергоносії, припускає німецька газета "Франкфуртер Аллгемайне Цайтунг".

Зокрема, газета коментує заяву голови російської Думи Геннадія Селезньова у Ялті щодо можливих поступок у питанні експортного мира на нафту й газ.

"Під питанням залишається, чи говорив Селезньов від імені російського керівництва, роблячи цей поступ. Якщо це так, то Україна своєю грою, у якій уміло були задіяні "вітчизняно" і "прозахідно" налаштовані засоби масової інформації, досягла чогось принаймні на сході", - йдеться в статті під заголовком "Москва йде назустріч Києву. Побоювання в Києві втратити західну перспективу".

Проте, відзначають автори, "політична ціна, яку Україна має заплатити Москві за низькі ціни на нафту і газ, залишається незмінно високою".

"Ситуація зовсім не виглядає так, ніби російське керівництво піде на зниження цін на енергоносії і при цьому відмовиться від намірів політичної та економічної інтеграції, які ставлять під питання західну інтеграцію України".

В той же час "українська дипломатія, особливо представництво України в Брюсселі, а також вище керівництво країни під час візиту Гюнтера Ферхойгена спробували підвести Брюссель до кроків назустріч Україні через загрозу східної інтеграції України", пише газета.

"Про президента Кучму відомо, що західних гостей він постійно запевняє, що він знаходиться під сильним російським тиском. Публічно ж Кучма виступає прибічником найбільш тісних економічних відносин з Росією та єдиного економічного простору чотирьох держав", - зазначають автори матеріалу.

Повідомляється, що Україна та ЄС домовилися інтенсивно працювати над конкретним планом поглиблення відносин. Але "якщо Україна візьме участь у східному квартеті, то необхідність у такому плані [з ЄС], можливо, взагалі відпаде; бо ж митний союз на сході за участю України та під керівництвом наднаціонального органу та асоційоване членство в ЄС на заході просто взаємно виключають одне одного", закінчує німецька газета.

Переклад з німецької Костянтина Кучеренка

Читайте також:

Росія заманює Україну в ЄЕП зниженням мита на нафту й газ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...