Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В американському Конгресі вимагають покарати замовників убивства Гонгадзе "хто б вони не були"

Четвер, 18 вересня 2003, 12:11
Американський конгресмен, голова Гельсінської комісії США Крістофер Сміт "серйозним чином" закликав українську владу "розібратися у багатьох невирішених питаннях, які оточують вбивство Георгія Гонгадзе, і розслідуванні, яке проводиться".

Про це він заявив, виступаючи у Конгресі США 16 вересня. Сміт також висловив глибоку занепокоєність тим, що через три роки після загибелі Гонгадзе його вбивство залишається нерозкритим.

"Президент Кучма й інші високопоставлені чини, замішані у вбивстві, що випливає з наявних аудіозаписів, обговорювали необхідність усунення Гонгадзе. Проте, протягом трьох років українська влада не розкривала, а швидше прикривала цю справу", - сказав він.

Нагадавши про дивну смерть головного підозрюваного, колишнього міліціонера Гончарова та його посмертні листи, сенатор зажадав, щоб були покарані "не тільки безпосередні виконавці, але й замовники - хто б вони не були".

Голова Гельсінської комісії США переконаний, що справа Гонгадзе - не одиничний випадок. "Вбивства й загибель журналістів і опозиціонерів у підозрілих дорожніх пригодах стали звичною справою" в Україні, сказав сенатор і послався на недавні смерті Володимира Єфремова і керівника фракції "Наша Україна" у Тернопільській облраді Івана Гавдиди.

"За останні три роки, Гельсінська комісія, сенатори й конгресмени, Держдепартамент, ОБСЄ, Рада Європи й інші міжнародні організації неодноразово піднімали це питання, вимагаючи від української влади серйозного розслідування вбивства Гонгадзе", - заявив Сміт.

"Реакція української влади тільки викликала сумніви у прихильності керівництва України принципам верховенства закону", - сказав Сміт, пославшись на торішню відмову генпрокуратури "допустити експертів ФБР до доказів у справі Гонгадзе".

Українські законодавці, вважає Сміт, повинні закликати уряд до відповіді у справі Гонгадзе й інших загиблих за підозрілих обставинах, заявляючи що відсутність рішення у справі "є плямою на репутації української влади і ставить під сумнів їх ставлення до фундаментальних прав людини".

Крістофер Сміт - член Палати представників, обраний по округу Нью-Джерсі.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...