Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СДПУ(О) підсилює присутність у футболі

П'ятниця, 19 вересня 2003, 13:36
Розмови президента ФФУ Григорія Суркіса про те, що національну збірну України очолить іноземний фахівець, уже вдруге стали лише фарсом. У четвер на терміновій прес-конференції Суркіс представив журналістам нового головного тренера збірної України. Обіцяним іноземцем виявився гравець київського "Динамо", народний депутат України Олег Блохін. Хоча, за словами Суркіса, серед кандидатів на посаду тренера національної команди були хорват Блажевич, француз Трусьє та італієць Дзакерроні.

Коментуючи появу Блохіна замість обіцяного іноземця, Суркіс сказав: "Я сподіваюся, вас у своїх очікуваннях не обманув, тому що він зі слов`янськими коренями і по суті ми можемо його вважати західним тренером, бо він жодного дня не тренував українську команду".

Цирк та й годі! По-перше, Блохін таки працював з українським клубом, консультуючи певний час одеський "Чорноморець". Але це не головне. Ні в якому разі, не принижуючи гідності Блохіна як футболіста, серед перерахованих Суркісом досягнень Блохіна щось непомітно його тренерських успіхів.

Хоча Суркіс таки знайшов, нагадавши, що колись у Кубку Кубків очолюваний Блохіним "Олімпіакос" дійшов до 1/8, перегравши "Монако", яке очолював нинішній наставник "Арсенала" Арсен Венгер.

Так, Блохін тренував грецькі "Олімпіакос", ПАОК, "Іонікос" та АЕК. Однак найвищим досягненням є перемога "Олімпіакасу" у Кубку Греції та у Суперкубку цієї ж країни у далекому 1992 році. У своїй же останній команді "Іонікос" Блохін був звільнений з посади головного тренера з формулюванням: "Він дав нам все, що зміг, і не може запропонувати нічого більшого".

Однак, незважаючи на те, що тренерськими досягненнями Блохін не може похизуватися - це не завадило йому відразу після призначення зробити дуже сміливу, і навіть більше, дещо авантюрну заяву. Авантюрну тому, що ще не знаючи своїх суперників по майбутньому відбору до Чемпіонату світу-2006, Блохін пообіцяв: національна команди України буде грати на світовому форумі у Німеччині. "І я впевнений, що вона туди потрапить напряму, а не через плей-офф!".

Не обминули, як Блохін, так і Суркіс не надто приємного для обох питання: як новий наставник буде суміщати посаду головного тренера збірної України зі своєю депутатською роботою у Верховній Раді України.

"Я думаю, що це не завадить. Інша справа, як це буде тяжко суміщати. Робота у парламенті, де дуже мало професіоналів у спорті, напевно, дасть можливість втілювати щось і в життя – це також допомога. Якщо ж це буде впливати на мою роботу, тоді ми це будемо обговорювати", - зазначив Блохін, член фракції СДПУ(О).

Заступник же керівника партії Григорій Суркіс відразу додав, що якщо роботі Блохіна на посаді тренера збірної України буде заважити депутатство, то він складе свої повноваження у Верховній Раді.

Чи варто на таке сподіватись? Есдеки навряд чи відмовляться від зайвого штика, який, за умови складання Блохіним депутатських повноважень, перейде в опозицію. А саме комуністам, за списком яких Блохін пройшов до Верховної Ради.

До того ж, Олег Блохін вже має практику суміщання приємного з корисним – у Верховній Раді минулого скликання він примудрився, не складаючи депутатства, потренувати два грецьких клуби, чия комерційність не підлягає сумніву.

Хвірткою, через яку Блохін може спробувати проскочити, суміщаючи тренерство та депутатство – не отримувати грошову винагороду в збірній. Суркіс і в цьому питанні виступив адвокатом Блохіна: "В Олега Володимировича на сьогоднішній день вдосталь мотивації, як він мені сказав, щоб чи за гроші, чи без грошей відстоювати гідність країни, за яку він у тому числі втратив багато крові, поту і була маса травм. І сподіваюся, що це питання нині не головне, а головне його бажання послужити Вітчизні."

Постійний критик СДПУ(О) Микола Томенко з "Нашої України" вважає, що зацікавленими у анулюванні депутатства Блохіна мають бути не тільки комуністи, але й... Віктор Медведчук. Принаймні, з огляду на безболісне проходження змін до Конституції у парламенті. "Бо комуніст, який прийде на місце Блохіна, точно проголосує за конституційну реформу, а Блохін може й прогуляти", - зазначив Томенко.

"Моя позиція як фаната українського футболу полягає в тому, щоб Блохін концентрувався на збірній. І щоб збірна вийшла до фінальної частини чемпіонату світу. Я і так рідко бачу його в парламенті, а тепер взагалі – невідомо, коли станеться внаступне.

За законом, Блохін має подати заяву про складення депутатських повноважень. Якщо він цього не зробить, то комуністи мають звертатися до регламентного комітету парламенту, той – до Литвина, а спікер – подати на Блохіна до суду.

Федерація футболу може дати роз'яснення, що він є тренером на громадських засадах, щоб не здавати мандат. Але, напевно, це буде вперше в історії світового футболу – тренер національної збірної на громадських засадах. Тоді наша мета буде не 2006, а 2012", - сказав Томенко.

Як відомо, будучи депутатом, на громадських засадах можна займатися викладацькою діяльністю і входити до наглядових органів комерційних структур. Можливо, тренування збірної з футболу і підпаде під заняття "учителювання".

Говорячи про прихід Блохіна у збірну, треба додати, що окрім суто спортивної версії Суркіса про те, що він Блохін – чудовий тренер, існує ще й політичний момент.

У жовтні минулого року Блохін несподівано для багатьох змінив свою політичну орієнтацію, вийшовши з фракції комуністів, і влившись у тоді ще кволі ряди пропрезидентської більшості в якості члена футбольної фракції СДПУ (О).

Тоді ж відразу почали точитися розмови про те, що "ідейний" Блохін (за дві депутатські каденції він був соратником Лазаренка, Тимошенко, Симоненка, Суркіса) не просто так пішов до лав СДПУ(О).

Одним з варіантів такого політично-футбольного обміну могла стати пропозиція Блохіну від Суркіса очолити чи київське "Динамо", чи збірну України. Умовою було лише те, що якщо Михайличенко чи Буряк не виконають завдань, то на зміну комусь із "нещасливчиків" прийде саме Блохін.

Першим, як бачимо, оступився Буряк. До речі, у якого з Блохіним не надто дружні стосунки на сьогоднішній день. Хоча це вже зовсім інша історія, а сьогодення – це те, що вже на товариську гру з Македонією, яка відбудеться 11-го жовтня збірну України виведе новий наставник, ледь чи не "іноземець" зі слов`янськими коренями - Олег Блохін.


Олег Блохін

Кар'єра гравця:

Амплуа - нападаючий
1969-1987 - "Динамо" (Київ) - 432 матчі, 211 голів.
1987-1989 - "Форвертс" (Штайєр, Австрія).
1989-1990 - "Аріс" (Лімассол, Кіпр).
За збірну СРСР 112 матчів, 42 м'ячі.
У єврокубках - 78 матчів, 26 голів.
Двічі володар Кубка кубків, володар Суперкубка УЄФА, 7 разів чемпіон СРСР, 5 разів володар Кубка СРСР; 1975 - кращий футболіст Європи (приз "Золотий м'яч"). Двічі бронзовий призер Олімпійських ігор. В чемпіонатах СРСР провів 432 гри (рекорд), забив 211 м'ячів (рекорд).

Тренерська кар'єра:

1990-1993 "Олімпіакос" (Пірей, Греція).
1993-1994 ПАОК (Салоніки, Греція).
1994-1997 "Іонікос" (Афіни, Греція).
1997- "Чорноморець" (Одеса), тренер-консультант.
2000- "Іонікос" (Афіни, Греція).
2001- АЕК (Афіни, Греція).

Політична кар'єра:
Член фракції "Громада" (05.1998-03.99),
член фракції "Батьківщина" (03.1999-03.2001),
позафракційний (03.-06.2001),
член фракції КПУ (з 06.2001 – до кінця скликання)
член фракції КПУ (05.2002-10.2002)
член фракції СДПУ(О) (з 10.2002 – до поточного моменту).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...