УЧАСНИКИ "НАШОЇ УКРАЇНИ" ІНІЦІЮЮТЬ ІМПІЧМЕНТ КУЧМІ

П'ятниця, 19 вересня 2003, 17:31
Члени "Нашої України" ініціюють імпічмент президенту Леоніду Кучмі в зв'язку із підписанням договору про Єдиний економічний простір України, Росії, Білорусії та Казахстану.

Про імпічмент ідеться у відкритому листі Кучмі, під яким почали збирати підписи партії блоку "Наша Україна".

У листі, зокрема, зазначається: "Ваша участь у створенні т.зв. "єдиного економічного простору" на умовах, що суперечать чинній Конституції, законодавству, міжнародним зобов’язанням України та задекларованому Вами ж курсу на європейську інтеграцію, викликає обурення громадян України... Оскільки, незважаючи на наведені аргументи Ви підписали угоду, ми вимагаємо започаткування Верховною Радою України процедури Вашого імпічменту за зраду національних інтересів України".

Також у зверненні до Кучми зазначається, що під його керівництвом відбувається "наступ на демократію, на наше право обирати главу держави і формувати місцеву владу". "Так звана "політична реформа" покликана залишити при владі в Україні ті сили на чолі з Вами, що не користуються нашою довірою", - цитує листа, адресованого Кучмі, Українська народна партія.

У п'ятницю на прес-конференції в Києві лідер Народного Руху України Борис Тарасюк підкреслив, що ініціатива про збір підписів за початок процедури імпічменту президента є ініціативою "усіх патріотичних сил, і вона виходить за межі блоку "Наша Україна".

Він підкреслив, що угода про ЄЕП є "однозначно політичним проектом". "Нас будуть запевняти, що вона має чисто економічні риси, але це є риторикою", - підкреслив народний депутат.

Тарасюк упевнений, що в створенні ЄЕП "найбільше зацікавлена Росія, зокрема, російське керівництво, яке готується до виборів" і якому "потрібні аргументи, що представляють Росію як збирача земель".

НРУ допускає можливість ратифікації парламентом України цієї угоди голосами парламентської більшості і комуністів, відзначив депутат, однак, за його словами, блок "Наша Україна" готує застереження до закону про ратифікацію документів про створення ЄЕП.

Він також передбачає дискусію в парламенті з приводу того, чи треба ці документи ратифікувати як звичайну міжнародну угоду (226 голосами депутатів) або як угоду, що має риси союзу, для чого необхідна конституційна більшість голосів парламенту (300 голосів).

Тарасюк нагадав, що народні депутати мають право звертатися до Конституційного суду тільки після того, як угода буде ратифікована. Разом з тим, за його словами, президент або уряд мають повноваження звертатися до КС до ратифікації. Однак, підкреслив депутат, "вони цього не зроблять".

Народний депутат також підкреслив, що НРУ разом з іншими партіями блоку "Наша Україна" "однозначно будуть звертатися до КС" у випадку ратифікації угоди про ЄЕП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування