Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За новим проектом змін до Конституції Медведчук стане прем'єром, а Мартинюк – спікером

П'ятниця, 19 вересня 2003, 18:08
Якщо четвертий проект змін до Конституції буде проголосований у парламенті, то президентом буде обрано Кучму, а спікером, ймовірно, Адама Мартинюка. Медведчук залишиться на посаді голови адміністрації президента або ж стане прем'єром.

Так народний депутат, член фракції "Наша Україна", Микола Томенко прокоментував новий законопроект, який передбачає обрання президента нинішньою Верховною Радою, назвавши запропонований Гавришем проект "класичним прикладом політичного дерибану".

"У законопроекті читається, що президентом може стати лише Леонід Кучма. При обранні його парламентом обходиться норма про два терміни. Без комуністів цю аферу провернути неможливо, тому ініціатори реформи мають дати їм принципово важливу посаду", - вважає Томенко.

На його думку, для СДПУ(О), "яка робить ставку на наступні парламентські вибори, ідеальним варіантом було б висунення на посаду спікера Медведчука після обрання його у звільненому мажоритарному окрузі". "Але роль комуністів настільки важлива, що спікерство можуть запропонувати саме їм. Тому головою Верховної Ради може стати Адам Мартинюк, а Медведчук лишитися керівником АП", - прогнозує Томенко.

"Степан Гавриш, як мотор цієї справи, буде претендувати на посаду першого віце-спікера, а хтось із лідерів "Трудової України", скажімо Ігор Шаров може стати віце-спікером", - зазначив нардеп.

Томенко також вважає, що прем'єра Януковича поки недоцільно позбавляти прем’єрства, оскільки "Регіони України" "є важливою ланкою у політичному процесі".

"Він лишатиметься на посаді, поки переобиратиметься керівництво Верховної Ради, а Кучму обиратимуть наступним президентом. Після цього прем’єра можна буде зняти", - зазначив Томенко і додав, що "донецьких перших "кинуть", одразу після того, як вони допоможуть здійснити цю реформу". В такому разі, прем’єрську посаду можуть віддати Медведчуку.

"Сумно що заручниками "підкилимних" ігор стали НДП, Аграрна партія, "Народний вибір", "Народовладдя", яких взагалі не інформують про деталі проектів, з якими вони начебто погоджуються", - зауважив Томенко.

Томенко підкреслив, що подібні новації неможливо здійснити в обхід думки громадян. "Поправки до Основного Закону, які передбачають зміну конституційних прав, обов’язково мають виноситися на референдум. В іншому випадку це буде конституційний переворот", – зазначив директор Інституту політики.

Проте, на думку Томенка, комуністи не наважаться брати участь у розподілі посад, бо через явну співпрацю з Кучмою та Медведчуком "значно більше втратять в наступній парламентській кампанії". Тому вірогідність втілення у життя такої схеми є доволі низькою, передає слова нардепа прес-служба "Нашої України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування