Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від Піскуна вимагають з'ясувати, чому пресу сховали від Азарова

Субота, 20 вересня 2003, 12:57
Ряд журналістських організацій України вимагають від прокуратури провести розслідування інциденту, який стався за участю ЗМІ під час останнього засідання Кабміну.

"17 вересня стався ганебний випадок, який свідчить про те, що державне чиновництво продовжує створювати перешкоди журналістам у виконанні ними своїх професійних обов'язків", - відзначається в заяві, яка опублікована в газеті "Дзеркало тижня".

"Після закінчення засідання Кабінету міністрів, українських та іноземних журналістів, які намагалися одержати інформацію про умови входження України до ЄЕП від голови української делегації на переговорах Групи високого рівня, першого віце-прем’єра уряду Миколи Азарова, замкнули у приміщенні прес-центру Кабміну. Їх тримали там, доки пан Азаров не залишив поверх".

На думку журналістських організацій, співробітники Кабміну порушили вимоги, сформульовані в статтях законів України "Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні", "Про телебачення й радіомовлення", "Про інформаційні агентства".

"На наше переконання, дії чиновників 17 вересня повинні бути кваліфіковані як створення перешкод (обмежень) у реалізації журналістами прав, наданих їм законом".

Журналістські організації відзначають, що те, що відбулося, стало перешкодою в законній професійній діяльності представників ЗМІ і "тягне кримінальну відповідальність у відповідності до ст.171 Кримінального кодексу України".

"Слід зазначити, що цей випадок не є таким, що виходить за рамки поведінки значної частини українських посадовців – досить часто журналістам доводиться боротися за право отримати інформацію суспільного значення і долати перешкоди, які встановлюються чи у формі акредитації, чи в спосіб, коли журналістам просто не дають поставити запитання на прес-конференції, заповнивши зал попередньо тими ж таки чиновниками. Також посадовці інколи просто ігнорують незручні запитання журналістів".

Заяву підписали Комісія з журналістської етики, Академія української преси, Асоціація юристів-представників ЗМІ, Київська незалежна медіа-профспілка, "Хартія-4", Національний союз журналістів України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування