Для Казахстану ЄЕП - шлях до єдиної валюти

Неділя, 21 вересня 2003, 18:35
Прем'єр-міністр Казахстану Даніал Ахметов назвав "реалістичним кроком уперед" підписання президентами Казахстану, Росії, України і Білорусії основних документів з формування Єдиного економічного простору.

"У цілому, безумовно, зроблений крок уперед. І мені здається, уперше за останні роки зроблений реалістичний крок уперед", - заявив Ахметов журналістам у неділю в літаку на шляху з Ялти до Астани.

"Тим самим, - підкреслив казахстанський прем'єр, - визначені дуже точні механізми, що при ефективній роботі "четвірки" і далі - усіх країн СНД дозволять реалізувати головну задачу: створення Єдиного економічного простору".

"Це колосальна за своїм обсягом робота, оскільки вона вимагає гармонізації ряду нормативно-правових і законодавчих актів, ухвалення (країнами- учасницями) ряду єдиних законів - спільних і погоджених".

Стосовно основних положень підписаних главами "четвірки" документів зі створення ЄЕП, Ахметов підкреслив, що мова йде "про різнорівневу й різношвидкісну інтеграцію".

"Ми (країни "четвірки") різні, у нас дійсно різного роду структура законів, у нас різні темпи розвитку реформ", - сказав він.

Прем'єр підкреслив, що "рівень розвитку Казахстану й Росії приблизно однаковий". "Ми, - констатував він, - однакові за менталітетом, ми однакові в цілому за своїми потенційними можливостями".

Разом з тим Ахметов підкреслив: "Десь у реформах Росія випереджає Казахстан, а десь казахстанські реформи досить серйозно випередили російські".

Прем'єр-міністр Казахстану висловив також задоволення підсумками Ялтинського саміту СНД.

Ахметов відзначив комплекс заходів у рамках Співдружності з формування зони вільної торгівлі (ЗВТ). При цьому він відзначив, що ЗВТ - "це частина Єдиного економічного простору, це абетка всеосяжної інтеграції".

У цьому зв'язку прем'єр Казахстану також звернув увагу на різнорівневий і різношвидкісний принципи інтеграції в рамках СНД.

"Ухвалений комплекс заходів і визначена дата (створення ЗВТ), до якої ми повинні прагнути. Це приблизно. Можливо, це буде 2008-й, може, 2012 рік. Але для того, щоб був вектор спрямованості, визначений от такий термін - 2010 рік", - сказав Ахметов.

При цьому він додав: "Ніхто не говорить про конкретні терміни. Дуже складно сьогодні називати якийсь термін. Хто сьогодні, наприклад, може сказати, коли буде введена єдина валюта? Ми говоримо, що будемо прагнути йти до єдиної валюти, але час переходу до єдиної валюти – це ще велике питання".

Ніхто з країн СНД не заперечує проти створення ЗВТ, підкреслив Ахметов. "Інша справа, - продовжив він, - що хтось не згодний з темпами, у когось відстає законодавча база, хтось не повною мірою готовий гармонізувати закони".

Прем'єр нагадав, що економічна інтеграція в рамках Євросоюзу триває з 1949 року, "і тільки на 54-му році створений реальний єдиний економічний простір".

Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування