Хорошковський вигадав новий спосіб, як саботувати ЄЕП

Понеділок, 22 вересня 2003, 10:27
Угода про створення Єдиного економічного простору перед ратифікацією у парламенті повинна отримати висновки Конституційного суду щодо відповідності Конституції України .

"І якщо Конституційний суд вирішить, що даний документ має в собі певні протиріччя Конституції України, то, звичайно, перш за все потрібно буде пройти процедуру зміни Конституції", - зазначив в інтерв'ю Українській службі ВВС міністр економіки та європейської інтеграції Валерій Хорошковський.

Проте, на його думку, "за тих політичних розкладів, які є сьогодні в парламенті, це буде неможливо".

Коментуючи проблему різновекторної інтеграції України міністр також зазначив, що якщо ЄЕП буде зоною вільної торгівлі, "то тоді проблем не буде".

"Якщо це митний союз, звичайно, тоді наші західні партнери будуть вправі поставити питання про перегляд тих діючих документів, підписаних, наприклад, в рамках вступу до Світової Організації Торгівлі, так, власне, і змінити свої погляди на підписання майбутніх документів", - зазначив Хорошковський.

Він також ще раз заявив, що в Угоді про ЄЕП "відбулася підміна понять". "Те, що називається зоною вільної торгівлі, насправді є митним союзом", - сказав він.

І додав, що "коли ми говоримо про митний союз, то я засвідчую, що це дійсно може суперечити нашими європейським зусиллям по інтеграції, також по вступу до СОТ, тому що при такій ситуації ми втрачаємо певну суб'єктність".

У такому разі "як мінімум нам треба буде консультуватися з усіма країнами". "Крім того, рішення буде приймати не країна, а той наднаціональний або міждержавний орган, як він зафіксований у документах, і це нам ускладнює як проведення переговорів, так і власну стратегію", - застеріг Хорошковський.

Коментуючи застереження внесені Україною щодо різношвидкісної й різнорівневої інтеграції, Хорошковський зауважив, що це також є "певною проблемою".

"Фактично, те, що бачить Україна як корисне для себе в цьому союзі, це те, що ми будемо мати рівні ціни перш за все на енергоносії, але для Росії різношвидкісність також означає і те, що вони можуть запропонувати це на кінцевому етапі, а не початковому, як цього хоче Україна", - зазначив він і додав, що "це палиця з двома кінцями".

Він також нагадав, що ці застереження, це є "мінімум з того, що пропонувалося трьома міністерствами". "Але все ж таки ці застереження - що Україна бере участь у формуванні ЄЕП у тих межах і тих напрямках, які не суперечать її конституції і європейській і євроатлантичній інтеграції, - ці зауваження надають можливість обмежитися лише економічною інтеграцією", - зазначив Хорошковський.

Відповідаючи на питання, Хорошковський зазначив, що бачить "певні переваги" у розвитку зони вільної торгівлі "четвірки". "Це означає, що в рамках цих чотирьох країн вільно пересуватимуться товари, послуги, капітал і робоча сила", - сказав міністр економіки та європейської інтеграції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...