Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук знає, що може призвести ЄЕП до "краху"

Понеділок, 22 вересня 2003, 11:13
Утворення Зони вільної торгівлі, що передбачено угодою про Єдиний економічний простір, "буде надзвичайно" проблематичним.

"А якщо з нього [утворення зони вільної торгівлі] не почнеться, то ЄЕП розпадеться, як розпалися, скажімо, інші структури", - заявив в інтерв'ю Українській службі ВВС голова парламентської фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук.

Він також додав, що "якщо країни, об'єднані в ЄЕП, почнуть зразу з вищих форм, тобто з митного, із валютного союзу, то це буде означати повний крах ЄЕП".

Разом із тим, пояснюючи свою думку про "проблематичність" зони вільної торгівлі, Кравчук нагадав, що у 1993 році, "коли я був президентом, ми підписали угоду про зону вільної торгівлі". "На другий день, я умовно кажу, на другий день 195 товарів у списку були вилучені із зони вільної торгівлі".

Саме тому у нього "є застереження, як у людини, яка була автором СНД", сказав Кравчук. "Коли ми приймали угоду в Білорусі про денонсацію Радянського Союзу як геополітичної системи й утворення СНД - то йшлося, що СНД має утворюватися як єдина міжнародна структура поступово від нижчих форм до вищих форм", - нагадав він.

Кравчук додав, що "зразу почалися розмови про те, що потрібно прийняти Статут СНД, Економічний союз СНД, Євразійський союз в рамках СНД, я жодного з документів не підписав, тому що вони в даному разі суперечили нашим домовленостям, і, по-друге, не відповідали зміцненню незалежної української держави". "Я думаю, що зараз треба так діяти", - заявив Кравчук.

Також на думку першого президента незалежної України, ЄЕП не стане "міні-СРСР" у майбутньому. "У цьому документі немає підстав так твердити. Він не передбачає таких можливостей перетворення ЄЕП у систему, політичну систему, яка називалася колись Радянським Союзом", - зазначив Кравчук.

Коментуючи питання різновекторної інтеграції України, голова фракції СДПУ(О) зазначив, що "стратегічний курс України - це Європейський Союз, тактичні кроки - це ЄЕП". "Говорячи образно, потрібно заробити гроші, щоб купити відповідний сюртук, і в ньому вже йти до Європи, аби не було видно дрантя, яке ще є в тих країнах, які хочуть іти до Європи", - сказав Кравчук.

Він також додав, що, на його думку, "для Путіна утворення ЄЕП - це скоріше моральний фактор, що він добився утворення ЄЕП".

Коментуючи позицію партії СДПУ(О) щодо ЄЕП, Кравчук зазначив, що
есдеки підтримують "ідею інтеграції". А "от форми інтеграції, зміст інтеграції, організаційні структури - це ті речі, які треба вивчати, аналізувати й приймати відповідні документи".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування