Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Під Новий рік у парламенті буде бійка

Понеділок, 22 вересня 2003, 16:57
Документи, що стосуються ратифікації договору про створення Єдиного економічного простору чотирьох країн СНД надійдуть на ратифікацію у парламент через 2-3 місяці, вважає представник президента у парламенті Олександр Задорожній.

Таку думку він висловив журналістам у понеділок. "Такого ще не було, щоб договір був підписаний, і на наступний день він був у Верховній Раді", - відзначив представник президента. Він пояснив, що приблизно рік подібні документи проходять через уряд, МЗС й інші інстанції.

Коментуючи заяву ряду опозиційних депутатів про намір після ратифікації направити для висновку у Конституційний суд договір створення ЄЕП, Задорожній підкреслив: "Превентивна конституційна юрисдикція була проведена КС один раз".

З його слів, тільки один раз КС дав висновок про те, що договір не може бути ратифікований до моменту внесення змін у Конституцію. Це стосувалося договору про Римський статут міжнародного кримінального суду.

Задорожній нагадав норму законодавства, згідно з якою всі міжнародні договори, які не відповідають Конституції, не можуть бути ратифіковані до моменту внесення змін до Основного закону.

У той же час, зі слів представника президента, із точки зору процедури направлення до КС договору, вона проста: йде подання до КС про надання висновків, Суд проводить експертизу і робить свій висновок.

Він ще раз підкреслив, що підписаний президентами чотирьох країн документ - "політична декларація, рамковий документ, його положення відповідають Конституції". Зі слів Задорожнього, головне, щоб всі інші документи, які будуть підписуватися після підписання договору про створення ЄЕП, також відповідали Конституції.

Як повідомлялося, 19 вересня в Ялті на саміті СНД була підписана угода про створення ЄЕП України, Росії, Білорусії і Казахстану. Свої підписи під документом поставили президенти цих країн.

***

Задорожній також повідомив журналістам, що новий законопроект змін у Конституцію України, вже у понеділок може бути направлений для висновків до Конституційного суду.

"Думаю, що сьогодні Володимир Литвин підпише відповідний лист", - сказав він.

Він висловив побажання, щоб висновки КС були надані у парламент, "якщо не одночасно на обидва законопроекти (розроблений за участю адміністрації президента і підписаний 292 депутатами і розроблений парламентською більшістю), то хоча б не дуже сильно були розірвані у часі". "Будемо сподіватися, що КС на початку жовтня нас порадує", - відзначив Задорожній.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування