У Wall Street Journal просять Буша захистити Україну від імперії Путіна

Понеділок, 22 вересня 2003, 21:22
Президент США Джордж Буш повинен застерегти російського лідера Володимира Путіна, що неприпустимо заганяти Україну та Білорусь до очолюваного Росією "євразійського економічного союзу" ЄЕП. Про це у розділі коментарів пише газета The Wall Street Journal Europe.

У коментарі зазначається, що ЄЕП відновлює "контроль Москви над цією частиною Європи, яка є новим сусідом для НАТО та ЄС".

Автором статті є Владімір Сокор, старший експерт Вашингтонського інституту професійних стратегічних та політичних досліджень.

Публікація виходить напередодні зустрічі Буша і Путіна. "Президенту Сполучених Штатів слід скористатися нагодою, аби переконати Путіна, що розвал Радянського Союзу остаточний і безповоротний", - пише Сокор у The Wall Street Journal Europe.

"На просторах колишнього СРСР, від Білорусі й України до Центральної Азії, Путін зараз намагається створити торговий і валютний блок 6 країн під керівництвом Москви (крім четвірки ЄЕП мається на увазі також Таджикистан та Киргизія, які входять до ЄврАзЕС)".

"Цей так званий "євразійський економічний союз" (ЄЕП) покликаний головно створити закриті ринки для неконкурентноспроможних продуктів, зорієнтувати Україну в бік Росії й тим самим придушити її європейське майбутнє".

"Попри все це, Путін майже однозначно шукатиме під час зустрічі з американським лідером підтримки у вступі Росії до СОТ за нижчими стандартами та вимогами. Йому, вірогідно, скажуть, що членство в ЄЕП та СОТ несумісне".

Як зазначає експерт у The Wall Street Journal Europe, крім питання ЄЕП Буш має ініціювати перед Путіним ще два "важливих питання". "Москва має припинити спроби чергового підкорення Грузії та Молдови. Також не потрібно бути російської монополії на транзит каспійської нафти й газу до Європи".

У статті зазначається, що Путін виніс ці три цілі на саму верхівку своїх намірів. "Проте, він свідомий того, що отримає перемогу в цих країнах лише внаслідок програшу там Заходу. Він передбачає, можливо більш чітко, ніж деякі західні чиновники, ті ускладнення в питаннях економіки й безпеки, з якими зіткнуться Європа й США від своєї політичної поразки".

"Перемога Москви на цих фронтах підірвала б статус-кво в Європі, який склався після завершення "холодної війни". Це також підвищило б залежність Заходу від російських енергоносіїв та зробило б можливим запобігання Москвою коаліцій пострадянських держав з США – в тому випадку, коли Росія не підтримує таких операцій".

"На Путіна покладалися два головних сподівання: в ньому вбачали реформатора й модернізатора Росії, а також союзника Америки в боротьбі з тероризмом та використанням ядерної зброї. Він глибоко розчарував і в тому, й в іншому. Питання, чи пробачать йому це, наразі не підіймається. Проте, навіть якщо б йому це вибачили, це в жодному разі не мало б набути форми потурання Кремлю в його спробах скласти докупи шматки його колишньої влади на Євразійських просторах", - зазначається у статті Сокора у The Wall Street Journal Europe.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування