Симоненко підхопив "наїзд" Москви на Хербста

Вівторок, 23 вересня 2003, 13:12
Комуністична партія України висловлює "надзвичайне занепокоєння і обурення" у зв'язку з заявою посла США у Києві Джона Хербста, який висловив думку про те, що входження України в ЄЕП не повною мірою відповідає українським інтересам.

"ЦК Компартії України висловлює надзвичайне занепокоєння і обурення, що вищі дипломатичні представники США в Україні дозволяють собі втручатися у внутрішні справи незалежної української держави", йдеться в заяві Петра Симоненка, розповсюдженій у вівторок.

"Цього разу на прес-конференції в Києві Посол США Джон Хербст визначав, що в наших інтересах, а що ні. "В інтересах України – не ускладнювати" євроатлантичну інтеграцію, як заявив він, а щодо Єдиного економічного простору, то "треба уважно дивитись на наслідки таких кроків", відзначають комуністи.

На думку Симоненка, такі дії "не тільки порушують міжнародний принцип невтручання у внутрішні справи суверенних держав, усталену дипломатичну практику, наші національні закони, але і просто показують відверту зневагу до народу України, нашої держави".

"Ми певні, що український народ та держава здатні самостійно визначитись у своїх пріоритетах, зарадити власним справам. Україна має власну історію та традиції, своїх законних представників для волевиявлення, визначення державних інтересів. Це є політичною аксіомою, так само як і те, що Україна - суб'єкт міжнародного права, господар у своєму домі. Аксіомою, яку слід пам'ятати", вважають комуністи.

Водночас, як повідомлялося у вівторок, неназване джерело у Кремлі також висловило стурбованість даною заявою посла.

"Подібна заява, зроблена американським дипломатом у традиціях епохи американо-радянського протистояння, та ще у той час, коли президенти Росії й України обговорювали в Ялті перспективи економічної інтеграції держав СНД, викликає, принаймні, здивування", - заявили у Кремлі.

Читайте також:

Путін має намір наскаржитися Бушу на нового посла в Україні

Новий посол США встиг з'ясувати суть ЄЕП і застерігає Україну


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування