Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція хвалить Вороніна за відмову від ЄЕП

Вівторок, 23 вересня 2003, 16:00
Голова молдавської праворадикальної Християнсько-демократичної народної партії Юрій Рошка назвав "приємним сюрпризом" заяву президента Молдавії Володимира Вороніна з приводу створення Єдиного економічного простору (ЄЕП).

Раніше Воронін розкритикував підписану Білорусією, Казахстаном, Росією й Україною у вересні в Ялті угоду про формування ЄЕП. Він назвав "прикрим" фактом те, що "в Ялті, точно так, як колись в Біловезькій Пущі, нова структура створювалася всупереч думці інших країн СНД, що постали лише перед фактом підписання чотиристороннього документа".

"Створюється враження, що і Воронін починає усвідомлювати, що геополітика - річ украй сувора, зневажати якою не можна. І він починає розуміти, що в Росії власні стратегічні (військові, економічні) інтереси, найчастіше далекі від національних інтересів Молдавії", - говориться в заяві, яку Рошка зробив у вівторок для преси.

На його думку, "якщо Вороніну удасться зберегти й просувати проєвропейский вектор, то всі політичні партії повинні тільки вітати цю несподівану переорієнтацію". Християнсько-демократична народна партія виступає за об'єднання Молдавії з Румунією.

У свою чергу лідер центристської парламентської групи Соціал-демократичного альянсу Дмитро Брагиш назвав заяву президента Молдавії поспішною.

"Перш ніж віддалятися від країн СНД і проголошувати європейську інтеграцію пріоритетним напрямком Молдавії, керівництву слід скликати референдум, на якому громадяни визначили би вектор, якому повинна слідувати країна", - сказав Брагиш журналістам.

Він вважає, що заява Вороніна "докорінно суперечить політиці, що проводиться правлячою партією комуністів за останні два роки".

Представники Партії комуністів поки утримуються від коментарів щодо заяви свого лідера.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Молдову образили в Ялті. Вона поховала СНД і проситься до ЄС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...