Авторитаризм Ющенка проявляється у родині

Вівторок, 23 вересня 2003, 16:30
Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко визнає, що у старшої дочки Ліни "сильний характер", вона "ніколи у житті не буде "на других ролях".

"Вона лідер, але лідер толерантний, котрий поважає думку оточуючих, крім того, здатний максимально мобілізувати свої сили. Якщо їй доручити якусь справу, то вже за короткий час виявляється, що вона так глибоко ввійшла в її суть, відкрила такі її сторони, про які навіть складно підозрювати", - так характеризує доньку Ющенко на сторінках журналу "Officiel".

Віктор Андрійович називає дітей "предметом гордості". "Я дуже люблю всіх чотирьох. Радісно спостерігати, як вони міняються на моїх очах: комусь вже 22, а комусь ще 3 рочки. Не можна втрачати час, коли дитина росте – у широкому сенсі цього поняття. Це неповторні моменти життя, із якими ніщо у цьому світі не може зрівнятися. Якщо ж проворонив, то їх уже ніколи не повернеш".

"У п'ять років Ліна, приїхавши влітку до бабусі у село, навчилася доїти корову. "Вперше, коли я випив надоєне нею молоко, то сказав, що воно найсмачніше у світі. І з тих пір, коли я приїжджав до мами, дочка відразу бігла у хлів і зустрічала мене чашечкою молока. Пам'ятаю, що у цій чашці було більше соломи, ніж молока. Але пив до дна, виду не подавав – адже Ліна могла сприйняти це як неповагу до неї, як зарозумілість", - розповідає Віктор Ющенко.

За його словами, дочка завжди знаходила спільну мову з тваринами. "Зараз вона їздить на конях так, що мені навіть страшно дивитися на це. Дочка знає характер коня, знає, як із ним спілкуватися, як до нього підійти. Це те, що мені не дано, хоча я провів дитинство біля коней", - ділиться Ющенко.

Сама Ліна згадує, що дуже було "непросто прийняти" рішення батьків розлучитися. Їй тоді було 13 років, "підлітковий вік, яке ж тут розуміння?" "Але згодом я дуже полюбила сестричок, у мене гарні стосунки з Катею (Катерина Чумаченко, друга дружина Віктора Ющенка - УП).

Для мене і мого брата Андрія дуже важливо, що батьки зберегли гарні стосунки. Батькові вдалося так побудувати нові стосунки, що ніхто не був скривджений, ніхто не був обділений його турботою й увагою", - цитує слова Ліни журнал.

Описуючи свій перший урок виховання у три роки, коли Ліну стали вчити звертатися у родині на Ви, вона згадує: "Пам'ятаю, я стояла у дворі біля паркану, підходить тато і говорить: "Донечко, ти повинна називати мене, маму, бабусь і дідусів на Ви".

Ліна сильно здивувалася. "І, що, тепер я повинна все називати на Ви – і паркан, і дерево, і курей, і собачок?" - із сльозами на очах запитала дівчинка. "Ні, собаку можна на Ти", - розсміявся Віктор Андрійович".

На думку Ліни, "звертання до батьків на Ви – це дуже правильно, шкода, що тепер це рідко зустрічається й вважається ретроградством. Це не створює дистанції, однак ще більш сприяє стосункам, які сповнені повагою".

"Я намагаюся виховувати свою дочку так, як виховували мене. З її появою я чіткіше стала розуміти, наскільки важливі для мене сімейні традиції – від сімейних вечерь й обов'язкових поцілунків перед сном до основних принципів життя", - пише "Officiel".

Через півроку Ліна стане дипломованим економістом-міжнародником із знанням арабської мови. Як пише журнал, "незвичайний лінгвістичний вибір – вкрай рідкий випадок авторитаризму Віктора Андрійовича". "Я довго опиралася вивченню арабської, а тепер потроху освоюю. Я думаю, що тато був правий, коли сказав: "Моє покоління відкрило Захід. Твоє відкриє Схід", - передає слова Ліни прес-служба "Нашої України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування