Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин: кандидатів у президенти буде 8, але ніхто не висуне "єдиних"

Середа, 24 вересня 2003, 18:07
Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує "дуже жорсткі" президентські вибори 2004 року.

Виступаючи у фонді Карнегі "За міжнародний мир" у Вашингтоні у середу, Литвин сказав, що, на його думку, у першому турі президентських виборів буде брати участь не менше 8 кандидатів.

Він вважає, що ані опозиціям, ані партіям, "які відносять до провладних", не вдасться висунути єдиних кандидатів. При цьому спікер підкреслив, що "вибори обов'язково відбутися у жовтні 2004 року".

Литвин вважає за необхідне прийняття "цивілізованого" закону про вибори у Верховну Раду і місцеві органи влади. "Обов'язково буде прийнятий закон про пропорційну систему виборів, але можливі деякі корективи", - сказав він.

Спікер негативно ставиться до виборів за пропорційною системою, за якої вся країна стане одним виборчим округом. На його думку, участь у парламентських виборах тільки великих партій "значно затримає прихід у політику людей нового покоління".

Литвин також вважає за необхідне для парламенту створити умови для прозорості президентських виборів, а також рівних умов для всіх кандидатів у президенти. "Політика в Україні повинна стати менш персоніфікованою, більш прогнозованою", - сказав він.

Спікер вважає політичну реформу "інструментом для реалізації політики, а не самоціллю". Литвин назвав реалізацію політичної реформи "твердим іспитом парламенту на політичну зрілість".

На його думку, основним зовнішньополітичним завданням України є інтеграція до євроатлантичних структур, на першому етапі - до Світової організації торгівлі.

"Геостратегічний вибір України не може ставитися під сумнів через необхідність рішення поточних економічних проблем", - сказав Литвин. На думку спікера, всі економічні домовленості повинні розглядатися як "доповнення до цього основного вибору України".

Литвин відзначив також, що розвивається процес українсько-американського торговельного співробітництва. Незважаючи на скорочення в поточному році експорту України в США, спікер бачить перспективу у роботі більш ніж 1,2 тис. підприємств України з американським капіталом.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування