Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Убивці Александрова входили в краматорське угруповання "17 участок"

Середа, 24 вересня 2003, 20:40
Організатор і безпосередні виконавці нападу на журналіста Ігоря Александрова є членами краматорського організованого злочинного угруповання "17 участок", з якого затримано 10 чоловік. Ще 7 осіб, що відбувають покарання за інші злочини, залучені до проведення слідчих дій по цій справі.

Спільна спецоперація Головного управління по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю СБУ і Генеральної прокуратури України здійснювалася протягом тривалого періоду й у кілька етапів. За цей час був розкритий ряд інших злочинів, вчинених учасниками угруповання, у тому числі 5 замовних убивств, і затримано декількох їх виконавців.

Так, у вересні поточного року в Харківській області затримані два члени угруповання, що знаходилися в розшуку за співучасть у здійсненні тяжких злочинів.

Пізніше одного з підозрюваних в убивстві Александрова оперативники зняли з потяга "Київ - Луганськ" на території Полтавської області. Іншого затримали на знятій квартирі в Києві, а організатора знайшли в льосі приватного будинку в Донецькій області, де він ховався протягом останніх півтора місяців.

Як повідомили в СБУ, усього в поточному році розшукані, затримані й арештовані 10 активних учасників і лідерів цього бандитського угруповання. Крім того, для проведення слідчих дій з метою розкриття убивства Александрова й інших злочинів у Київ з різних регіонів України були етаповані ще 7 членів угруповання, що уже відбувають покарання або знаходяться під слідством за інші злочини.

Наразі здійснюються додаткові оперативно-пошукові заходи щодо повного розкриття злочину, причетності арештованих до ряду інших замовних убивств і притягнення винних до відповідальності.

Раніше Генеральна прокуратура України офіційно заявила про розкриття убивства Александрова. Затримані як виконавці, так і організатори злочину. Виконавцям пред'явлене обвинувачення в здійсненні навмисного убивства за обтяжуючих обставин, вчиненого за попередньою змовою (п. 1 ст. 93 Кримінального кодексу України в редакції 1961 року). У вівторок Печерський місцевий суд Києва обрав для виконавців злочину запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Директор телекомпанії "ТОР" (Слов'янськ, Донецька обл.) Александров, зазнавши нападу, помер від важкої черепно-мозкової травми 7 липня 2001 року. Прокуратура звинуватила в убивстві Вередюка, який був виправданий 17 травня 2002 року Донецьким апеляційним судом за недоведеністю участі в здійсненні злочину. Донецька прокуратура оскаржила це рішення суду, а через два місяці Вередюк помер від гострої серцевої недостатності, що ускладнилася інфарктом міокарда.

25 липня 2002 року Верховний суд України вирішив направити на нове розслідування справу про убивство Александрова. Виправдувальний вирок у відношенні Вередюка був відмінений.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування