Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські військові зупиняли шотландських водіїв задля безпеки і потім бажали гарного дня

Четвер, 25 вересня 2003, 11:02
Морські піхотинці, які під час антитерористичних навчань НАТО налякали цивільне населення у Шотландії, скоріш за все, не були українцями.

Таку думку в інтерв'ю "Громадському радіо" висловила речник навчань "Північне сяйво 2003", де брала участь рота українських солдат, Сью Іглс.

Як повідомлялося, під час навчань двоє озброєних українських морських піхотинців у суботу зупинили на одному з перепускних пунктів кілька цивільних автомобілів, хоча мали наказ не вступати в жодні контакти з цивільним населенням.

За словами Сью Іглс, "керівники навчань не впевнені, що це були українці". "Ми не думаємо, що це були українські військові, бо в навчаннях беруть участь військові з Франції, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, та інших країн".

Офіцер Дейвід Вотерман, прес-секретар НАТО, який був присутній на навчаннях у Шотландії теж заявив, що журналіст, який повідомив про інцидент, скоріш за все перебільшив, бо жодних нарікань від цивільних до них не надходило.

"Почувши повідомлення про неналежну поведінку військових НАТО, - говорить Дейвід Вотерман, маючи на увазі українських морських піхотинців, які діяли спільно із французькими військовиками, - ми здійснили швидке й дбайливе розслідування й з'ясували, що жодної неналежної поведінки в цьому випадку не було.

Військові зупинили авто, щоб попередити водія про рух військового транспорту на дорозі. Це було попередження, що стосувалося його безпеки, водієві порадили їхати обережно й побажали гарного дня".

За словами Дейвіда Вотермана, жодних проблем не було. Не було офіційної скарги, військові діяли цілком правильно, відповідно до інструкцій. От тільки що в одному з авт, яке зупинили українські військові, сидів журналіст.

Він визнав, що поводилися з ним дуже ввічливо. Але подавати репортажі - то журналістська праця, каже британський офіцер. У повідомленні той журналіст висловив свою власну думку, поставивши під сумнів у принципі саму можливість того, щоб його авто зупиняли на дорозі військові.

Та жодних питань чи претензій до конкретного контрольно-пропускного пункту, який охороняли українські морські піхотинці, не було, наголосив речник навчань НАТО в Шотландії лейтенант-командер Дейвід Вотерман в інтерв'ю радіо "Свобода".

Ще один речник НАТО – Роберт Шел – також вважає, що журналісти, можливо, перебільшили ситуацію.

У свою чергу речник Міноборони України Костянтин Хівренко зазначив, що якщо українці і зупиняли цивільні автомобілі, то мали на це повноваження.

"Якщо вони так зробили, значить мали такий наказ", - сказав Хівренко, ще раз підтвердивши, що рота морської піхоти ВМС ЗСУ бере участь у навчанні НАТО і країн-партнерів "Північне сяйво-2003", що
проходять поблизу південно-західного, північно-західного і західного узбережжя Британії та неподалік західного узбережжя Шотландії.

А британська газета "Таймс" у середу опублікувала статтю, присвячену інциденту з українськими військовими. Газета також нагадує, як під час Першої Світової війни країною поповзли чутки, що в Британії висадилися росіяни:

"Старенька тітонька на вокзалі в Йоркширі запитала в бородатих солдатів, звідки вони. "З Росшира", - відповіли вони. Але жінка не дочувала і вже за мить розповідала про росширців, як про росіян".

Читайте також:

В автомобілях шотландців українські солдати шукали морські міни?

Хлопців Марчука прийняли за королівську гвардію

НАТО вибачилося за українців, які налякали шотландських дітей


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: