Менеджер реформи Медведчук обіцяє, що спільний проект з КПУ і СПУ пройде через парламент

Четвер, 25 вересня 2003, 11:32
Глава адміністрації президента України, лідер Соціал-демократичної партії (об'єднаної) Віктор Медведчук вважає, що новий законопроект про внесення змін у Конституцію, який серед іншого передбачає обрання президента парламентом, має високі шанси на проходження у Верховній Раді.

"Проект відповідає програмним принципам абсолютної більшості партій Верховної Ради. І фракції більшості, і комуністи, і соціалісти неодноразово висловлювалися на користь створення уряду, відповідального перед парламентом.

Тому цілком природно, що вже без малого 300 депутатів підписалися під проектом. Я думаю, це дає мені підстави говорити про високі шанси на внесення відповідних змін у Конституцію", - сказав він в інтерв'ю інтернет-виданню Украина.Ru.

Говорячи про роботу над законопроектом, Медведчук зазначив, що виступав у цьому процесі "не в одній ролі". "З одного боку я, як голова президентської адміністрації, виконував роль організатора переговорів. Президент збирається провести реформу (а якщо наш президент поставив якусь мету, він звичайно свого домагається), і мені була доручена тут роль менеджера.

У той же час я, як лідер СДПУ(О), був активним учасником переговорів. При цьому я не тільки представляв позицію нашої партії, що, зрозуміло само собою, але враховував також й інтереси наших партнерів по коаліції більшості. Потрібно при цьому мати на увазі, що позиції соціал-демократів і позиції інших фракцій більшості не у всьому співпадають", - сказав він.

Медведчук зазначив, що "оскільки політична реформа - річ глибоко принципова, ясно, що успіх тут був би неможливий, якби між нами - лівими, центристами, всіма учасниками переговорів - не було згоди у головному".

"Це, по-перше, принцип відповідального уряду. Він передбачає такий перерозподіл повноважень між гілками влади, за якого влада частково була б передана від президента парламенту й уряду.

Нарешті, потрібна гарантія співпраці між Верховною Радою і Кабміном, говорячи точніше, між парламентською більшістю і урядом, який цією більшістю створений. Ця гарантія полягає у тому, що президент дістає право розпустити парламент, якщо не сформована більшість або не створений коаліційний уряд", - сказав Медведчук.

"З цими позиціями згодні всі учасники нинішнього переговорного процесу. І те, що під проектом вже підписалося 292 депутати, говорить про те, що ці принципи користуються вельми широкою підтримкою", - підкреслив голова адміністрації президента, відзначивши разом з тим, що "у деталях у нас немало розходжень, за якими ми частково знайшли компроміс, частково будемо ще шукати".

Він також зазначив, що його партія поки не ухвалювала рішення з питання обрання президента України депутатами Верховної Ради.

"Моя точка зору - ця ідея не суперечить принципам і програмі нашої партії і може розглядатися як допустимий компроміс заради досягнення головної мети - переходу до парламентсько-президентської моделі політичної системи", - сказав лідер СДПУ(О).

Говорячи про співпрацю з представниками Компартії й Соцпартії України у розробці цього законопроекту, Медведчук не приховував, що "переговори з лідерами лівої опозиції, безумовно, були тактичним ходом".

"Безпосередньою метою такого ходу (цього ніхто і не приховував) було добитися проходження проекту політичної реформи", - сказав він, додавши у той же час, що "ці переговори й їх успіх показали, що надалі ми можемо розраховувати на більш високий рівень співпраці і з інших питань".

Як повідомлялося, новий законопроект про внесення змін до Конституції України, зокрема, передбачає вибори президента у парламенті у 2004 році й продовження повноважень нинішньої Верховної Ради до 2007 року.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування