Путін хоче, щоб російська мова була офіційною для усього колишнього СРСР

Четвер, 25 вересня 2003, 12:04
Росія збирається домагатися того, щоб на пострадянському просторі російській мові був наданий статус офіційної мови. Про це заявила у четвер перший заступник глави МЗС РФ Елеонора Мітрофанова, виступаючи з лекцією у Міжнародному університеті у Москві.

"Ми ведемо активну роботу щодо зміцнення статусу мови. Ми хочемо, щоб російська мова мала статус офіційної у місцях компактного проживання російського населення на території СНД", - сказала вона.

За оцінкою чиновниці, сьогодні має місце "поступове витискання російської мови", що призводить до відтоку російськомовного населення з ряду країн СНД.

Мітрофанова зазначила, що серйозною проблемою також є закриття російських шкіл, причому цей процес набув особливого поширення в Україні.

Крім того, відзначила вона, серйозною проблемою є і припинення теле- і радіомовлення російською мовою у деяких країнах СНД, а також скорочення друкованих ЗМІ.

За словами Мітрофанової, планується, що у 2004 році буде виділено на роботу з співвітчизниками за кордоном 252 млн. рублів.

Мітрофанова навела приблизну статистику, відповідно до якої російськомовна община у світі нараховує 25 млн. чоловік. На території СНД проживає 16-17 млн. російськомовних, при цьому переважна частина з них живе в Україні або у Казахстані.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування