"Одеса-Броди" потрібна технічна нафта. Але тільки не російська

Четвер, 25 вересня 2003, 12:24
Президент ВАТ "Укртранснафта" Олександр Тодійчук виступає проти заповнення нафтопроводу "Одеса - Броди" російською сумішшю urals у якості технічної нафти до затвердження урядом України рішення з питання напрямку використання нафтопроводу.

Як повідомили у прес-службі Тодійчука, питання доцільності використання суміші urals у якості технічної нафти розгляне у четвер наглядова рада ВАТ.

Заповнення нафтопроводу "Одеса-Броди" сумішшю urals, вважає Тодійчук, поставить під загрозу подальшу реалізацію проекту Євразійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) з транспортування легкої малосірнистої нафти з Каспійського регіону.

"Чинник корозії спекулятивно використовується для ситуативного рішення про заповнення трубопроводу нафтою urals. ... з метою блокування заходів його заповнення каспійською нафтою", - йдеться у прес-релізі.

Між тим найбільш безпечним консервантом для нафтопроводу є вода з інгібітором корозії, що підтверджено дослідженнями корозійного зносу трубопроводу, підкреслює прес-служба.

Раніше російський холдинг ТНК-ВР заявив, що готовий поставити "Укртранснафті" до 450 тис. тонн технологічної нафти для нафтопроводу "Одеса-Броди" на кредитних умовах терміном на три роки.

Таке рішення було ухвалене у відповідь на пропозицію "Укртранснафти" на початку вересня державним органам і компаніям Росії, Казахстану, Азербайджану й Узбекистану вивчити можливість постачання у жовтні 380-420 тис. тонн технологічної нафти для нафтопроводу "Одеса-Броди".

"Компанія не пов'язує розв'язання питання заповнення трубопроводу "Одеса - Броди" із напрямком транспортування нафти по ньому і висловлює готовність продовжувати відкритий діалог з урядом України з даного питання", - цитує прес-служба виконавчого директора ТНК-ВР Германа Хана.

У прес-службі також повідомили, що передбачувана процентна ставка по кредиту на придбання нафти буде значно нижчою за середньоринкову. Крім того, режим закачування нафти буде узгоджений з АК "Транснафта" відповідно до принципу рівнодоступності до трубопровідної системи.

Як повідомлялося, уряд України відклав остаточне рішення з питання визначення варіанту використання нафтопроводу "Одеса-Броди", вирішивши залучити на тендер незалежного експерта для оцінки перспектив його реверсної роботи для прокачування російської нафти в Одесу.

Ряд російських нафтових компаній звернувся до глав уряду Росії й України з проханням про сприяння у реалізації проекту реверсного використання нафтопроводу "Одеса-Броди" для прокачування на експорт 9 млн. тонн нафти на рік.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
Усі новини...