Депутати зрозуміли, що в ЄЕПу є ідеологічне продовження

Четвер, 25 вересня 2003, 16:11
Ряд українських політиків негативно оцінюють заяву представника МЗС Росії про намір добиватися надання російській мові статусу офіційної мови на всьому пострадянському просторі.

"Заяви російського МЗС схожі на втручання у національні справи української держави", - заявив координатор парламентської більшості у Верховній Раді Степан Гавриш в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер. На його думку, така заява "тільки посилить конфлікт, який може відбутися між політичними елітами в Україні й Росії".

Гавриш підкреслив, що представникам російських відомств слід було керуватися позицією президента Володимира Путіна, який свого часу підкреслив, "що це питання відноситься до еволюції і не треба у нього втручатися".

Зі слів Гавриша, "подібна заява пахне політичними проектами, які стимулюються виборчою гонкою, яку веде російська політична еліта за місце у російській Думі". "Дуже погано, що такий шановний, професійний інститут як МЗС бере участь у цих політичних питаннях, які не зовсім відповідають українським інтересам", - вважає він.

Гавриш підкреслив, що подібна заява "тільки ускладнить дискусії з багатьох інших, прагматичних питань в українсько-російських стосунках". "Це неприпустимо у стосунках між двома державами, коли одна з держав намагається диктувати іншій якою мовою офіційно користуватися", - вважає депутат.

Лідер Української народної партії, член фракції "Наша Україна" Юрій Костенко в інтерв'ю агентству зазначив, що подібні заяви з боку офіційних осіб Росії направлені на "відновлення статусу, який Росія втратила при розвалі Радянського Союзу". "Ця політика стосується практично всіх аспектів діяльності", - підкреслив Костенко.

З його слів, в угоді про створення Єдиного економічного простору враховані тільки інтереси Росії. "Росія через свій тіньовий капітал успішно працює в українській економіці", - відзначив депутат, додавши, що Росія контролює й інформаційну сферу України.

Член фракції БЮТ Андрій Шкіль зазначив, що російський МЗС "зараз виконує вказівки, які були видані раніше перед початком пропаганди про Єдиний економічний простір". "Я можу сказати чітко й однозначно, що це антиукраїнська позиція, це втручання у внутрішні справи України і МЗС України повинен висловити ноту протесту з приводу втручання у внутрішні справи України", - заявив Шкіль.

Як повідомлялося, перший заступник глави МЗС РФ Елеонора Мітрофанова заявила у четвер у Москві, що Росія збирається добиватися того, щоб на пострадянському просторі російській мові був наданий статус офіційної мови.

Читайте також:

Путін хоче, щоб російська мова була офіційною для усього колишнього СРСР


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування