Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПІСКУН НЕ НАДСИЛАТИМЕ ВИКЛИК НА ДОПИТ ЧОРНОМИРДІНУ

Четвер, 25 вересня 2003, 16:55
У направленому до генеральної прокуратури України списку осіб, яких представники американської юстиції збираються допитати як свідків
у справі екс-прем'єра Павла Лазаренка, зазначені тільки громадяни України.

Про це в інтерв'ю журналістам у четвер у Києві, відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна", повідомив заступник генерального прокурора України Ігор Дріжчаний.

"У клопотанні, яке направила нам американська сторона, вони ставлять питання про допити громадян України. Питання про допит громадян Росії треба ставити перед відповідними установами Російської Федерації", - сказав він, коментуючи інформацію про те, що посол РФ в Україні Віктор Чорномирдін може бути допитаний у "справі Лазаренка".

Список осіб, яких планують допитати, нараховує більше 20 чоловік, повідомив він.

Відповідаючи на питання про те, чи можуть громадяни України відмовитися від свідчення у цій справі, Дріжчаний сказав: "Є випадки, коли відповідно до Конституції України, людина може відмовитися давати свідчення".

Заступник генпрокурора повідомив, що допити свідків почнуться вже наступного понеділка. Частина представників відповідних органів США вже прибула в Україну, частина прибуде найближчим часом. "Все узгоджено, і робота найближчими днями повинна початися", - сказав він.

Дріжчаний повідомив, що зустрічався в середу з представником Департаменту міжнародних справ Мін'юсту США, який підтвердив, що "на сьогодні немає жодних претензій або невиконаних побажань" із боку США до Генпрокуратури, яка забезпечує організацію допиту свідків.

Відповідаючи на питання про те, чи можуть бути залучені до української кримінальної справи стосовно Лазаренка матеріали допитів, в яких може міститися корисна інформація, заступник генпрокурора повідомив, що це можливо за згоди американської сторони. Він також повідомив, що у ході першої частини допитів, які проводилися навесні цього року, Генпрокуратура України вже отримала корисну інформацію.

Як повідомлялося, очікується, що представники американської юстиції проведуть у Києві допити людей для отримання інформація, необхідної, на думку захисту Лазаренка, при розгляді у США справи по обвинуваченню екс-прем'єра.

У травні-червні нинішнього року представниками обвинувачення й захисту був проведений перший етап допитів свідків у справі екс-прем'єра. Було допитано 26 осіб із 30.

Зараз Лазаренко знаходиться у Сан-Франциско (США), де готується до судового засідання. Екс-прем'єр мав можливість слухати допити свідків, які проводилися представниками американського правосуддя в Україні. 14 червня він був відпущений з-під варти на весь період допитів свідків.

Лазаренко очолював український уряд у 1996-97 рр. З 1999 р. він знаходився в ув'язненні у Сан-Франциско. Прокуратура США звинувачує його у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи. В Україні проти Лазаренка також висунені обвинувачення у фінансових махінаціях і ряді інших злочинів. У Швейцарії він вже визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців в'язничного утримання умовно.

Читайте також:

США vs Павло Лазаренко. Частина 2. Чорномирдіна хочуть допитати

КУЧМА ВІДМОВИВСЯ СВІДЧИТИ У СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА ЧЕРЕЗ "ПРИВІЛЕЇ"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...