Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма оголосив другий етап політреформи

П'ятниця, 26 вересня 2003, 12:25
Президент України Леонід Кучма закликає готуватися до другого етапу політичної реформи - комплексної реформи територіальної організації влади.

Про це він заявив, виступаючи в п'ятницю в Києві на дев'ятих усеукраїнських муніципальних слуханнях "Житлово-комунальна реформа - першочергова задача місцевого і регіонального розвитку".

Міркуючи про шляхи комунальної реформи, "ми обов'язково наштовхуємося на концептуальні проблеми місцевого і регіонального розвитку; тут також назріла необхідність прийняття принципових рішень", сказав Кучма.

Він відзначив, що спроби погодити між собою діючі закони в цій сфері продовжуються практично десятиліття, однак "проблем не стає менше".

"От чому я вважаю, що рішення всіх проблем вимагає переходу в майбутньому до другого етапу політичної реформи - комплексної реформи територіальної організації влади. І готуватися до цього етапу потрібно вже зараз", - сказав президент.

За словами Кучми, проблема в тому, що становлення правових принципів місцевого самоврядування відбувалося хаотично. Він відзначив протиріччя, що містяться в Конституції, у чинному законодавстві в сфері місцевого самоврядування.

"Наслідком цього стало створення внутрішньо суперечливої і не відповідної сучасним європейським стандартам системи територіальної організації влади", - сказав він.

Кучма відзначив, що це гальмує інтеграцію України в європейські структури. "Ресурс такого розвитку вичерпаний, стало зрозуміло, що окремими заходами виправити загальний стан не вдасться, без законодавчого закріплення базових інститутів і концептуальних принципів місцевого самоврядування перебороти протиріччя місцевого законодавства буде неможливо", - відзначив він.

За словами президента, такі обставини диктують необхідність стратегічного визначення шляхів розвитку самоврядування в Україні.

"Сьогодні ми стоїмо перед необхідністю впровадження нових сучасних підходів до організації системи територіальної влади в Україні. Це дасть можливість істотно просунутися на шляху інтеграції в Європу", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування