Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна тепер у "пастці" ЄЕП, вважають західні експерти

П'ятниця, 26 вересня 2003, 13:37
Західні аналітики наголошують на недоцільності для України вступу до Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Аналітик із європейського відділення американської дослідницької компанії RAND Стефан де Спіхеляйре застерігає від "пастки", яка полягає в падінні конкурентоспроможності виробництва країн, повідомляє радіо "Свобода".

"Ідея об'єднання виробничих потужностей країн, які не можуть конкурувати з рештою світу, але між собою мали б великий споживчий ринок, звучить дуже спокусливо. Однак ця спокуса приховує пастку", каже він.

"Завжди є думка, "зробімо це на якийсь час, поки ми збагатіємо й зможемо конкурувати на світовому ринку". Але насправді ці сепаратні угоди призводять до ще більшого падіння конкурентоспроможності", - застерігає експерт.

Він пояснює, що зменшення торговельних бар'єрів у відновленому радянському економічному просторі, де досі існують державні субсидії на енергоносії та транспорт, означатимуть, що ці країни стануть ще більш залежними одна від одної і ще менш конкурентоспроможними на світовому ринку.

При цьому експерт говорить, що створення спільного економічного простору, який передбачає вільне пересування людей, не покращить також долі громадян України в Росії.

"Росія досі залишається таким собі магнітом, особливо окремі частини Росії, але саме вони і намагаються зачинити двері для ґастарбайтерів з інших країн СНД. Ця угода лише посилить цю тенденцію", - вважає Спіхеляйре.

На думку іншого оглядача, Алекса Ватанки, редактора британського аналітичного видання Jane's Sentinel, присвяченого проблемам Росії та СНД, від створення спільного економічного простору з усіх чотирьох країн найбільше виграє Росія і найбільше програє Україна.

"Росіяни – Путін та його команда – звичайно, хочуть наголосити на економічній необхідності союзу. І якщо подивитися на це реалістично, було б нелогічно, щоб країна, яка прагне економічної експансії, не звертала уваги на своїх найближчих сусідів, тобто СНД.

Але Україна, яка на відміну від Білорусі, багато вклала у свою інтеграцію з Європейським Союзом та НАТО, тепер ризикує втратити ці інвестиції. Згадаймо, що Україна була першою країною з країн-учасниць СНД, яка підписала договір про Партнерство задля миру з НАТО і єдина, яка лобіювала ближчу співпрацю з Європейським Союзом", говорить Ватанка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...