Кучма і досі для Америки в ізоляції. Врятувати його може Янукович

Субота, 27 вересня 2003, 13:13
Рівень зустрічей президента Кучми та спікера Володимира Литвина у Нью-Йорку та Вашингтоні свідчить, що українське керівництво й надалі перебуває в ізоляції. А зустріч Кучми із президентом Бушем під час святкового обіду за участю інших глав держав-членів ООН не варто сприймати серйозно.

Так вважає експерт міжнародної правозахисної організації Freedom House Адріан Каратницький. В інтерв'ю радіо "Свобода" Каратницький зазначив, що зустрічі Кучми і Литвина "не відбулися на найвищому рівні".

"Друга річ, яка є важлива, полягає у тому, що ізоляція відбувається на рівні особистості президента, а не на рівні інших постатей в українській державі. Я думаю, що це не є спроба ізолювати саму Україну, але є якесь відмежування від самої особистості пана Кучми", - зазначив Каратницький.

На його думку, "це була майже випадкова, короткотривала зустріч. То не була якась серйозно, довготривала планована зустріч".

"Навряд чи відбудуться на найвищому рівні прямі ділові зустрічі між президентом Кучмою і президентом Бушем чи з більшістю європейських лідерів до кінця наступних президентських виборів", - висловив сумнів Каратницький і додав, що "ті люди, які близько й чітко були у внутрішній команді президента і котрі виконують таку роль, повинні бути відмежовані від повнокровних контактів".

Водночас, експерт Freedom House переконаний, що покращення українсько-американських відносин можна досягти, незважаючи на відсутність контактів на найвищому державному рівні.

"Відносини можна відновлювати на рівні прем’єра, на рівні окремих чиновників, можна відновлювати на рівні торгівельних промислових домовленостей з приватним сектором, з контактами з недержавними інститутами, з незалежними медіа, з громадянським суспільством, з дипломатичною елітою, з парламентаріями, з опозиційними силами. Я думаю, що є багато способів, через які можна плекати більш тісні зв’язки", - зазначив Каратницький.

Також у європейському виданні газети "Wall Street Journal" опублікована стаття Каратницького під назвою "Спадщина Гонгадзе для України".

У ній американський дослідник пише, що вбивство журналіста Георгія Гонгадзе призвело до появи в Україні низки нових опозиційних партій та громадських організацій демократичного спрямування. Разом із тим, він зазначає, що відсутність результатів у розслідуванні вбивства змусило США та країни Європи переглянути свій підхід до України.

Внаслідок цього, президент Кучма опинився у міжнародній ізоляції, що, як пише Каратницький, зробило його більш залежним від підтримки з боку Росії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News