Бутейко: зміни до Конституції - частина "єепнутої політики"

Субота, 27 вересня 2003, 15:02
Заперечення колишнього посла України у Румунії Антона Бутейка проти Єдиного економічного простору "жодною мірою не означають заперечення проти нормальних добросусідських відносин з Росією".

Про це Буйтеко заявив в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

Він також підтвердив, що першою й основною причиною його відмови від посади стала "незгода зі змістом документів про ЄЕП, підписаних в Ялті". "Незгода з підписанням, з характером переговорів і схваленням проектів цих документів - як це відбувалося в Україні", - відзначив Бутейко.

На його переконання, це "вплине негативним чином не тільки на європейську перспективу України, але взагалі на національні інтереси нашої країни (як я їх розумію) у відносинах із багатьма державами світу, у тому числі і з Румунією".

Бутейко також зізнався, що дивиться на підписання документів про ЄЕП у контексті "конституційної реформи". "Та еквілібристика, що діється навколо Конституції, викликає у мене смуток, тугу і, певною мірою, сором. Ці почуття виникають у мене як у людини, яка готувала цю Конституцію, була одним з авторів і одним із тих, хто її приймав", - сказав екс-посол.

Він нагадав, що перший проект змін до Конституції "посилався у посольства України в інших державах для роз'яснення у країнах перебування".

"Можна було роз'яснювати перший проект, ще можна було розвитком конституційної думки пояснювати другий проект, але третій, четвертий... Дуже багато", - відзначив Бутейко і додав, що "цього не витримає ні Рада Європи, ні Венеціанська комісія".

"Це театр абсурду. Я не можу погодитися з ним. Це інша частина єепнутої політики. Я не хочу у цьому брати участь", - сказав дипломат.

Відповідаючи на питання про наступника на посаді посла України у Румунії, Бутeйко зазначив, що "зараз це проблема міністра і президента".

Він також сказав, що задоволений своєю роботою у Румунії. "Ми досягли нормального характеру міждержавного діалогу. Як приклад може послужити те, що офіційний візит прем'єр-міністра України до Румунії був уперше за одинадцять років здійснений тільки під час мого перебування тут послом".

"Уперше був проведений україно-румунський бізнес-форум. Завершений дванадцятирічний переговорний процес з урегулювання всіх аспектів підтвердження існуючої лінії міждержавного кордону. Вперше тут побував ансамбль імені Вірського", - нагадав Бутейко.

Він також додав, що товарообіг між двома державами зріс на $285,9 млн.

Коментуючи думку про те, що після відставки він приєднається до рядів блоку "Наша Україна", Бутейко зазначив, що "передусім "хоче потрапити "у ряди своєї сім'ї, додому". "Подивитися на місці, що і як. І працювати далі - бути активним громадянином України", - поділився планами екс-посол.

На початку тижня Кучма прийняв відставку посла України в Румунії Антона Бутейка. На такий крок Бутейко пішов через "принципову незгоду" з участю України у формуванні Єдиного економічного простору "четвіркою" СНД.

Читайте також:

КУЧМА ПРИЙНЯВ ПЕРШУ ЖЕРТВУ ЄЕП. На Бутейка чекає "фазенда"

Через "історичну помилку" ЄЕП подав у відставку Бутейко

Напередодні ЄЕП: Кучма проти дипломатів


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування