Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Страсбург обурений діяльністю Медведчука і Кучми

Понеділок, 29 вересня 2003, 10:18
Парламентська асамблея Ради Європи у понеділок має розглянути звіт щодо України. У документі, який підготовлений членами моніторингового комітету ПАРЄ Ханною Северінсен і Ренатою Вольвенд, пропонується продовжити моніторинг України.

Серед пропозицій, які мають бути проголосовані у понеділок, рекомендується надіслати до України спеціальну місію для "спостереження за підготовкою проведення" наступних президентських виборів.

ПАРЄ також "декларує намір спостерігати за проведенням" самих виборів глави держави у 2004 році.

У проекті резолюції вказано, що "ПАРЄ схвильована спробами президентської адміністрації встановити ще щільніший контроль над державними, контрольованими олігархами та незалежними засобами масової інформації".

ПАРЄ "висловлює своє глибоке занепокоєння … практикою систематичних вказівок, що даються найвищим посадовцем (в оригіналі – highest executive) Генеральній прокуратурі стосовно окремих справ кримінального переслідування та, зокрема, тих, що стосуються журналістів".

ПАРЄ також висловлює "занепокоєння" продовженням практики надання журналістам "певним чином офіційно схвалених настанов щодо висвітлення подій (так званих "темників") як нового виду прихованої цензури".

ПАРЄ закликає органи влади України забезпечити опозицію "справедливим доступом" до державних загальнонаціональних каналів телебачення.

ПАРЄ також "засуджує дуже часті випадки насильства проти журналістів", серед найрезонансніших вказані вбивства Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова.

"Асамблея також схвильована зловживаннями, особливо в регіонах, із боку податкових, регуляторних органів та органів внутрішніх справ, спрямованими на залякування опозиційних ЗМІ".

"Асамблея повторює свій заклик до органів влади України проводити свою політику щодо засобів масової інформації таким чином, щоб переконливо показати їх повагу до свободи слова в країні".

Говорячи про політреформу в Україні, ПАРЄ наголошує, внесення змін до Конституції має проходити у "неухильному дотримані усіх положень чинної Конституції".

Крім того, Асамблея закликає органи влади України прийняти "повною мірою" до уваги висновок Венеціанської Комісії, який поки ще готується.

ПАРЄ також закликає і далі здійснювати правову реформу в Україні,

У проекті резолюції зазначено, що Україна "не виконала всі свої зобов’язання як країна-член Ради Європи", при цьому відзначається "досягнутий помітний прогрес".

Водночас, за інформацією "Української правди", до цього проекту резолюції українськими депутатами з пропрезидентських фракцій, які є делегатами ПАРЄ, підготовлено 18 поправок.

Головною тезою є припинення процесу моніторингу України.

"Українська правда", Страсбург


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування